Красимир Георгиев, зам.-кмет на Община Дупница: Табло на срама ще показва вандалите в града

Kрасимир Георгиев, заместник-кмет на Община Дупница, в интервю за Радио „Фокус”-Кюстендил.

Фокус: Господин Георгиев, през последните години на територията на град Дупница бяха реализирани редица инфраструктурни проекти, свързани с подобряване на градската среда, какви са вашите наблюдения относно опазването на изградените съоръжения?
Красимир Георгиев: За съжаление имаме проблеми в тази посока. Не бих казал, че това е явление, което е уникално само за Дупница. Подобни ситуации възникват и в други общини. Истината е тази, че има изградени съоръжения които въпреки, че проектът е приключил преди около година, вече са били обект на вандали или на безотговорни хора. Бих посочил за пример една великолепна спортна площадка с уникална настилка, която беше направена в жилищен комплекс „Дупница”. В момента ние сме изправени пред необходимостта от възстановяване на тази площадка, защото тя стана обект на вандализъм, а това е кощунство. Толкова хубави неща бяха направени и то не с малко пари – предимно европейски, но наистина има такива проблеми.
Фокус: Как се справяте с тези хора?
Красимир Георгиев: Полагат се много усилия, срещаме съдействие от страна на полицията. Имаме множество разговори и със домоуправители и с квартални отговорници. Целта е с взаимни усилия да запазим това, което вече е направено. Истината обаче е тази, че този проблем си съществува.
Фокус: Кой плаща за възстановителните дейности?
Красимир Георгиев: Когато имаме отстраняване на повреда, която е възникнала по вина на изпълнителите, а това се случва относително рядко, защото изпълнителите отговорно извършиха дейностите, тогава те отстраняват нещата за тяхна сметка. Когато проблемите са причинени от вандали или от безотговорни хора то тогава няма друга алтернатива освен тази, че общината трябва да търси и да отдели средства с цел възстановяване на щетите за собствена сметка.
Фокус: Какво може още да се направи в тази връзка, за да спрат тези вандалски прояви?
Красимир Георгиев: Имаме различни идеи. Съвсем на скоро кметът на Община Дупница, инженер Методи Чимев сподели една от тези идеи. Планираме да направим едно табло на срама. Ще монтираме видеонаблюдение в града и хората, които си позволяват да вандалстват и да рушат това, което е направено ще понесат последствията, включително и посредством публично порицание. Неприятна е тази мярка, но смятам, че не е нужно заради няколко човека, които заради скука или заради лошотия унищожават това, което е направено с усилията на всички да страдат останалите – тези хора трябва да понесат своята отговорност.
Фокус: До къде стигна въпросът с подмяната на водопровода в един от най-големите жилищни квартали, ж.к. „Бистрица”?
Красимир Георгиев: Нещата се придвижват успешно. Имаме ангажимент от регионалното министерство за осигуряване на необходимите средства за подмяна на водопровода. Подмяната на канализацията ще се случи по проект, който е внесен в Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Там имаме необходимите гаранции, че нещата ще се случат. Направили сме график за извършване на дейностите.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене