Храм „Свети Никола“ в Дупница ще бъде направен школа по изкуства и иконопис

храм св. никола

Школа по изкуствата и иконопис ще бъде направена в най-стария дупнишки храм „Свети Никола”, обяви  архиерейският наместник на околията отец Георги Паликарски. Дейният божи служител се е заел с нелеката задача да възстанови изцяло храма, който е построен през далечната 1844 г.
На мястото се намира и старото гробище на Дупница. Тук е цялата история на града, казва отец Паликарски. Тук са и най-старите икони, които са били правени за черквата „Свети Никола“, датират от 17-и век. Някои от иконите са били дарявани на църквата от еснафски сдружения, но са били предоставени на други черкви.
„В този храм по време на турското робство е идвал владиката и е отсядал тук. Вече сме успели да я укрепим от основа до плоча, но има още работа”, казва Паликарски.
Той се е заел с нелеката задача да възстанови още подобни ценни храмове на територията на Дупнишката околия. От общо 86 храма 7 се нуждаят от спешен ремонт. Те се намират в малките населени места с по 150-200 жители.
Сред спешните ремонти е и този на храма „Света Троица” в Големо село, Бобовдолско. „И 10 хил.лв. да ми дадат ще съм доволен. Ние работим денонощно, за да ги възстановим. Надявам се да бъдат отпуснати и средства по европейски програми, тъй като вече кандидатствахме”, обяви още архиерейският наместник.
Той се похвали, че с чисто нови църкви вече са селата Пиперево и Блатово и Долистово. Там местните хора ще могат да отидат и да запалят свещ, а не да пътуват с километри до най-близките черкви в други населени места.

infomreja

храм св. никола

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене