Откриха антични монети при „Писаната църква“ край Разлог

Археолози откриха антични и средновековни монети при подновените разкопки на „Писаната църква“ край Разлог. Научен ръководител на проучването е археологът Цветана Комитова от Историческия музей в Благоевград. В археологическите разкопки участват възпитаници на СОУ „Братя Каназиреви” в Разлог и безработни хора от общината.

При сондажното проучване на терена преди 8 години, на югозапад от църквите, в търсене на най-подходящото място за изграждане на информационен център, експертите попаднаха на градежи, които са част от манастирски комплекс. В нея продължиха проучванията тази година, Става въпрос за раннохристиянска църква от V-VІ век. В трите помещения са открити следи от голям пожар. Открити са още градежи, продължаващи на югоизток.

„Радвам се, че след 8-годишно прекъсване отново съм на „Писаната църква”, казва асистент Комитова. Началото на проучването е поставено през 2006г. със средства, осигурени от община Разлог, През 2007-2008 г. разкопките продължават по проекта „По пътя на ранното християнство”. „Разкрихме два вписани един в друг храма – единият е раннохристиянска базилика от V-VІ век, а другият –  вместен изцяло в нея средновековен храм от края на ХІІ и началото на ХІІІ в.”, казва археологът. Необходимо е цялостно проучване не само на сградата, определяна на този етап като манастирска, но и на терена около църквите, което ще внесе прецизност не само в датировките, но ще открие много по-големи възможности за интерпретиране на самия обект като цяло.

„Почти всеки ден от разкопките имахме посетители на обекта от почиващите в околните хотели”, споделя Емилия Кадурина, директор на Исторически музей – Разлог. „Писаната църква” трябва да се развие, да се направи приятна и достъпна за посетителите среда. Тук може да се създаде малък археологически парк, в който да има места за отдих, да се направи възстановка на средновековно жилище, да има 3D модел на църквите, за да добият посетителите реална представа как са изглеждали те. Добре е да се поставят интерактивни модули с информация за Северен Пирин, който от обекта се вижда като на длан, твърди Кадурина.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене