Иван Рилски се яви насън на гастарбайтер със специална заръка! Какво прави вече 7 години Иван Свиларски

Гастарбайтерът със собстевен бизнес в Италия Иван Свиларски почерпи съселяните си от с. Палатово с курбан и апетитни кюфтета за празника Успение на Св. Иван Рилски.

През 2009 година 61-годишният мъж възстановява разрушения параклис в селото, носещ името на рилския светец и оттогава всяка година за празника идва в родното село и дава курбан за здраве на семейството си и жителите на Палатово. Малкото жители на селото се събраха на богата софра с курбан, кюфтета и вкусни баници. Главен готвач на курбана е неговата съпруга. За няколко часа всички забравиха за ежедневните си неволи и вдигаха наздравици. За настроението на гостите се грижеше оркестър. Кметът на селото Христо Костадинов взе барабана и затупа под такта на ръченица. Пригласяше му тромпетистът на оркестъра.

Щастлив, че е събрал децата си и цяло село на обща трапеза, Иван Свиларски сподели пред репортер на „Струма“: „През 2009 г. Св. Иван Рилски ми се яви насън и ми каза: „Иване, оттук нататък ти поемаш параклиса“. Щом се събудих, си дадох обет да възстановя параклиса, който беше в окаяно състояние. Беше изграден от „плетеница“, наредени пръчки, замазани с кал, което ще рече, че строежът е отпреди повече от 100 г. По това време се е строяло с чатма. Тогава бях в Милано. Върнах се и за един месец възстанових параклиса. Оттогава всяка година давам курбан на празника и събирам цяло село на трапеза. Така ще бъде, докато съм жив“, категоричен е Иван Свинарски. Той е баща на син и дъщеря, от които има 4 внучета, които го зареждат с положителна енергия и му дават сили да върти безнеса си.

От 26 години той работи и живее в Милано. Собственик е на фирма за почистване след наводнения и пожари.

Дъщеря му Детелина Янева живее със семейството си при него в Италия. Синът му Андрей върти бизнес с автомобили втора ръка в Дупница.

„Наемам работници само от района на Дупница. Доскоро имах 45 души. В момента работят 22-ма. Мисля след година да прехвърля бизнеса на сина си Андрей и да се върна в родното си село на заслужена почивка. Да се радвам на природата и да се срещам на раздумка със съселяните си“, каза още Иван Свиларски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене