Всеки българин трябва да знае кой е той: Интересни факти за Васил Левски

„Дела трябват, а не думи“.

Когато говорим за известни и значими българи, първото име или поне едно от първите, които изниква в съзнанието ни, е това на Васил Левски. Това е съвсем нормално, тъй като той е не само една от най-важните личности от Освобождението, но и от цялата ни история. Всеки българин трябва да знае кой е той, по този макар и незначителен начин, почитаме паметта на един наистина велик българин, отдал живота си на каузата за свобода. За съжаление предаден от свои (както е най-вероятната версия).

Възпят в много песни, обезсмъртен в много стихове и разкази, Васил Левски е един истински пример за всички нас, за това как човек не бива да се отказва от мечтите си, колкото и да са трудни те понякога.

Къде по света има паметници на Васил Левски?

Освен литературни произведения за Апостола на Свободата, в негова чест има и доста паметници, не само в България, но и в целия свят. Разбира се има голям паметник в родния му град Карлово, на булевард Васил Левски в София, във Варна, Ямбол, Стара Загора и на много други места по България.

Но знаехте ли, че паметници и бюстове на Апостола има и на други места по света?

Барелеф – паметник е открит в с. Еникьой, Северна Добруджа, Румъния, където Васил Левски е бил учител и псалт в българското по онова време село. Барелеф има на сградата на българския лицей „Васил Левски“ в Кишинев, Молдова, в Скопие, Република Северна Македония, Твърдица, Молдова, Париж, Франция, българското посолство в Токио, Япония.

Бюст – паметник има още в Бердянск, Украйна, Босилеград, Сърбия, Вашингтон, САЩ пред Посолството на България, Букурещ, Румъния, Приднестровие, Молдова. В двора на църквата Света София, Чикаго, САЩ е открита паметна плоча на 26 декември 2014 г. Също така на 16 май 2015 г. е открит триметров паметник пред българската църква в Чикаго, САЩ, по инициатива на Милчо Томов, строител от гр. Ахелой.

Паметници на Васил Левски има също и в Буенос Айрес, Аржентина, гр. Сиенфуегос, Куба, Торонто, Канада и на още много места. Тези паметници са поредното доказателство за значимостта на Васил Левски за нас българите.

Проверете: Колко знаете за Васил Левски (ОТГОВОРИ)
Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски
Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски
Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски
Отбелязваме 148 години от обесването на Васил Левски

Кой всъщност е Апостола?

  • Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в град Карлово в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Някои нови изследвания от историци сочат обаче, че той е роден през 1840 г. Васил е едно от петте деца на Гина и Иван. Другите са Христо, Петър, Яна и Марийка.
  • Много е писано и ще се пише за Васил Левски, за делото му, за живота му. За това аз реших да ви представя интересни факти, които не са толкова често споменавани от живота и дейността му под формата на класация.
  • Дядото на Васил Левски по бащина линия е син или племенник на Тудур Кръстилов, който е един от многото преписвачи на „История славянобългарска“.
  • Баща му – Иван Кунчев умира рано и върху 14-годишния Васил паднала отговорността да помага в изхранването на семейството.
  • Започнал учението си в карловското взаимно училище, но под влияние на вуйчо си станал послушник и в продължение на три години обикалял из селата, за да събира помощи за Хилендарския манастир.
  • През 1858 г. Васил Левски е приел монашеството в Сопотския манастир под името Игнатий.
  • През пролетта на 1862 г. Васил Левски се включва в Първата българска легия в Белград, по молба на Георги Раковски. Именно там той се сдобива с прозвището Левски.
  • След разтуряне на легията се завърнал в Българско и известно време учителствал в с. Войнягово, Карловско, а по-късно в добруджанското село Еникьой.
  • Подобно на мнозина свои другари, Левски много трудно е преживял смъртта на Хаджидимитровата чета и несполуките от 1867 г. и 1868 г.
  • През декември 1868 г., с помощта на „Българското общество” и лично на Димитър Ценович, той заминал за Цариград и оттам преминал в Българско. Целта на тази обиколка била да се набере възможно най-много информация за реалното състояние на политическите настроения в страната.
  • Втората обиколка на Левски започнала на 1 май 1869 г. и завършила на 26 август.
  • По време на цялата си дейност на революционер и организатор на българската национална революция, Левски е ползвал голямо количество различни имена и прозвища. Най-известни сред тях са: Васил Иванов, Васил Левски (В. Левски), Васил Гинин, Дяконът, Дякон Игнатий, Дякон Левски, Апостола на свободата, Апостола и други.
  • Интересното е, че Васил Иванов Кунчев е използвал и много фалшиви имена, с които да подписва писма, документи и да използва за фалшиви документи и паспорти. Сред тях са: Дидьо Пеев, Добри Койнов, Стойчо Бешикташът и други.
  • Първият документиран филм за живота на Васил Левски датира от 1922 година. Носи името „Прослава на Левски“ и е заснет от Христо Константинов.
  • Васил Левски е бил знаменосец в четата на Панайот Хитов.
  • Атанас Узунов е направил опит да спаси Апостола, но абсолютно неуспешен. Идеята е била да се нападнат турците, които превозват Левски от София до Цариград. Османската Империя обаче изпълнила присъдата в София, което объркало плановете на Узунов и неговите съмишленици.
  • Най-малкият брат в семейство Кунчеви – Петър, е бил наричан Левски III, заради огромната си прилика с Апостола.
  • В последните си мигове Левски се изповядва пред архиерейския наместник на София отец Тодор Митов. На него той казва: Каквото съм правил, в полза народа е. Моли се, отче, не за мене, а за отечество България“.
  • На 27 декември 1872 г. е заловен от турските заптиета в Къкринското ханче. Общо 15 заптиета, начело със старшия им – Юсеин Бошнак чауш, обграждат рано сутринта ханчето.
  • На 6/18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, близо до мястото, където е издигнат негов паметник.

Дали ние сме го предали, или просто наистина не е имало как да го спасим, факт е, че си отива без да види България свободна. Ако беше жив днес, какво ли щеше да каже като види в каква ситуация е България сега? Дали за такава свободна България е мечтал Апостола, едва ли? Въпреки, че не е доживял така мечтаната свобода, той е знаел, че тя е близо и разковничето било в обединението на българите – той смятал, че само това ще ги спаси.

Васил Левски е пример за всички нас.

Той е олицетворение на думи като чест, достойнство, мъжка дума, издръжливост и борбеност. Левски е един от най-значимите българи не само на миналия век, ами на всеки век. Ако искаме да променим нещо и в днешната си ситуация, определено ни трябват хора като него. А дали има такива изобщо?

Наследството на Васил Левски е съвсем ясно и просто – да бъдем единни! За това ще завърша статията с негов цитат:

„Всичките неразбории, завист, укори, които произлизат, повечето от глупостта, са причина за разделянето на един народ“.

Автор: Елена Исаева

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене