Пожарникар №1 на Благоевград: Борим се с 15 огнища на ден

Георги Пармаков е директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” (РДПБЗН)-Благоевград от 21.01.2011 година. Преди това е бил дългогодишен началник на Районната служба в Банско. С него разговаряме за мотивацията на пожарникарите и предизвикателствата, пред които ги изправя професията им.

Pojar_Bl-Г-н Пармаков, с колко пожара дневно се борят вашите служители през летния период?
-Ако имаме предвид последния месец, дори месец и половина, можем да кажем, че ежедневно нашите екипи реагират средно на между 12 и 15 произшествия.

-С какво си обяснявате високата честота на горските пожари?
-Предпоставка за тях са сухото и топло време, както и буйната трева и храстовидна растителност. Знаете, че пролетта беше дъждовна и растенията избуяха, а сега изсъхнаха, което значи, че са по-податливи на подпалване. Над 95%, дори бих казал – 100%, от причините за възникването на пожари, е човешката небрежност. Става дума за незагасени цигари и клечки кибрит, палене на огньове в близост до горивни материали, хората не се съобразяват със забраната за палене на огън извън специално оборудваните и разрешени места като огнищата.

-Колко декара са били засегнати от пламъците в област Благоевград за последния месец?
-Не мога да кажа с абсолютна точност, но при последните 3-4 по-големи пожара в областта бяха засегнати по около 1000 декара при всеки отделен случай. Става дума за огнищата в селата Българче, Селище, Рилци. Имаше застрашени хора – в Рилци, например, огънят беше спрян от колегите на метри от къщите. Имаше силно задимяване, което беше опасно за всички. Евкуирахме около 170 души от крайните къщи в селището през нощта. Те се върнаха в домовете си след няколко часа. За радост, никой не пострада. В тази връзка работим много добре с полицията, областната управа, общините и Югозападното държавно предприятие.

-С колко души и с каква специализирана техника разполагате?
-Структурата на Регионалната дирекция е такава, че разполагаме с 6 районни служби, един участък за пожарна безопасност и защита на населението в Якоруда и един сектор за специализирани оперативни дейности. Част от него е в Благоевград, другата се намира в Гоце Делчев. Всички тези звена разполагат с много съвременна техника, която влиза в действие при различни произшествия – пожари, наводнения и др. Имаме и тежка механизирана техника за действия при бедствени ситуации. Колкото до точния брой съоръжения и хора – това не бих искал да разгласявам, защото информацията е чувствителна.

-Работите и с доброволни отряди. Колко доброволци помагат на професионалистите, кой осигурява екипировката и обучението им?
-На територията на област Благоевград работят 13 доброволни формирования. Общата им членска маса е около 170 души. Обучението се провежда от нас, в 3 модула. Първите 2 се организират от районните служби на пожарната, а третият – от центровете на спешна медицинска помощ. Модулите, за които отговаря пожарната, са теоретичен и практичен. Всички формирования са преминали трите модула и могат да бъдат използвани при различни произшествия. Оборудването ни се осигурява от държавата чрез общините. Всички доброволци ни помагат много. Сред най-активните са тези от община Сатовча. Те съвсем сами са потушавали 7-8 големи пожара от началото на годината.

-Предполагам, че сте разговаряли с някои от тях. Какво Ви споделят относно своята мотивация, поемат голям риск, при това – съвсем безвъзмездно?
-У повечето от тях, които са предимно млади хора, наблюдавам желание да станат пожарникари. Чувстват го като призвание, като порив да помагат да околните. Осъзнават, че професията ни е много хуманна, изцяло насочена към другите и тяхната безопасност. Същевременно е и изключително динамична, което ги привлича. Даваме 24-часови дежурства във всяка районна служба, натоварено е, но и удовлетворението от свършеното е много голямо.

-Какво бихте посъветвали гражданите, за да се пазят от пожари?
-Сега сме в разгара на пожароопасния сезон. По полята и горите тревите и храстите са изсъхнали и са предпоставка за възникване на големи пожари. Това го показват и фактите – в последно време имаме много, много пожари. Нека хората спазват противопожарните правила – в топлото време търсят прохлада в планината и си готвят на огън, но нека го правят на разрешените за това места и да гасят пламъците след употреба. Не хвърляйте фасове и незагасени клечки по земята, не палете огън близо до горими предмети. Сега се приготвя зимнина – палете огньовете далеч от горивните материали и дървените постройки в дворовете. Ако има вятър, не варете буркани.

-Провеждате ли образователни инициативи с общините, за да учите децата на пожарна безопасност?
-Да, правим такива кампании непрекъснато, съвместно с Регионалните инспекторати по образованието по места. В учебната програма е залегнал час по пожаробезопасност. Освен това в интернет страниците на всички общини в областта на видно място има банери, които съдържат информация за правилата за безопасност и за действие при различни бедствени. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене