Благоевградчани луднаха по „Pokemon Go“

Покемон манията, по която е луднал целият свят, не подмина и емигрантите от Благоевград. Сред най-заразените от нея се оказа бившата протестърка Христина Ядкова, която от няколко години живее в Лондон, където се занимава с транспортен бизнес. След като в края на миналата седмица в английската столица изтекла информация, че в Regent Park през уикенда ще има нашествие на покемони, Хр. Ядкова и синът й Ради тутакси решили, че е отлична идея да прекарат почивните дни в разходка на открито, и успели да изловят по 50-ина покемони.

В Благоевград сред най-запалените по компютърното забавление е областният координатор на партия АБВ Владимир Елезов. Най-мащабните му находки са в района на местоработата – сградата на Американския университет в центъра на Благоевград, където вече е направил стотици снимки. На много от тях са децата му, приятели, колеги, съпартийци и случайно срещнати съграждани, на чиито глави или рамене се мъдри покемонче. Само вчера в Бургас, където е на почивка със семейството си, Елезов прибави към колекцията си още 10, които украсяват плажните му фотоси от ваканция 2016.

Манията „Pokemon Go” от няколко месеца придобива пандемичен характер в целия свят въпреки ширещите се публикации, че играта е направена с цел тотално шпиониране.

Чрез снимките създателят на играта, чието име се свързва с ЦРУ, получавал данни за държавни учреждения, частни компании, казарми и др., твърдят западни медии. С качването на играта на мобилното устройство човек действително се съгласява да предостави права за достъп до камерата, микрофона, GPS модула или флашката на компанията Niantic Labs. Според защитниците на шпиономанската теза тези права се прехвърлят съответно на Google, ЦРУ и други организации и така всеки може „да наднича“ през телефона. Факт е, че играта се започва доста лесно – обикновено още при инсталирането й на мобилното устройство следва уведомяване, че първите три покемона са наблизо, играта иска от собственика на телефона да ги заснеме от всички страни и така се получават снимки от дома, офиса на покемон маниака и въобще от придвижването му в реално време.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене