Андрей Новаков от Скопие: Тук е апокалипсис, цели квартали са пометени

„24 часа“ се свърза с най-младия евродепутат измежду всичките 751 – Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП. Той замина за Скопие заедно с народния представител и лидер на Младежи-ГЕРБ Георг Георгиев. Той пък е най-младият депутат в нашето Народно събрание. Двамата спят в колата си и отводняват къщи с риск за живота си.

– Г-н Новаков, какво става при вас?

– Тук е апокалипсис…

 – Опишете, моля!

– Още в момента, в който влязохме в Македония, видяхме отнесена цяла магистрала. Видяхме изоставени коли и камиони. Пометени в полето. Цялата настилка асфалт просто я няма. Цели квартали са пометени. Понеже няма ток, а питейната вода е заразена с отпадни води, не можеха да се заредят отводнителните помпи. Търсихме бензиностанция, която да е достатъчно далече, за да купим бензин и да заредим помпите. След това отпушихме помпите в квартал „Стайковци“. И започнахме да отводняваме в къщата на семейства на по 60-70 години, които нямаше къде да спят…

– А вие къде спите?

 – В колата. Искам да отбележа, че реакцията на българското правителство бе най-адекватната. По-адекватна дори от тази на македонските власти, които не успяха да създадат организация. Ние се включихме по-бързо, отколкото успяха те. Тук имам предвид не само нас двамата с Георг, разбира се. Но също шефа на пожарната ген. Николов, шефа на кабинета на премиера Бойко Борисов Анжелина Тотева, служителите на Службата по бедствия на Столичната община, пратени от кмета Йорданка Фандъкова, и въобще всички българи, които сме тук. Знаете и за изпратените от България тонове минерална вода, и за всичко останало, с което се притекохме. А в същото време пускаш радиото, където няколко пъти казват колко страни са пратили помощи. А за България – нито дума.

 – Тъжно…

 – Но ще ви разкажа една история от днес. Властите може да не отчитат помощта, но самото население ни е много благодарно. Спря ме днес, като излязохме от подземието, което обезводнихме – на възрастните хора, един македонски войник. И ме пита „Къде са българите?“ Ние с Георг тъкмо бяхме излезли от подземието, целите в кал… Казваме: „Ние сме българите.“ А той: „Вие ли сте?… Един народ в две държави сме ние…“ Но това правим – след като заредихме аварийно помпите собственоръчно, отводняваме… Продължаваме.

– Каква е в момента (21 ч българско време) обстановката?

– Страшно е. Няма пътища, няма ток, няма вода… Няма покритие на телефони. Има прекъснат водопровод и затова не смеят да пуснат тока. Каналите са запушени. Тъкмо оправихме днес къщата, и дойде нова приливна вълна.

 – Има ли други евродепутати в Скопие?

– Не.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене