Фотофакт: Двама униформени шофират полицейска кола по главната пешеходна улица, за да си купят сладолед

Наш репортер случайно попадна на интересна случка в центъра на Благоевград. Оказва се,че горещините не понасят особено добре и на полицаите, може би именно топлината доведе двама униформени до лафката за сладолед в района на Съда.
Нищо лошо естествено, но ни озадачи факта, че служителите на реда се качиха със служената си кола директно на павета по главната пешеходна улица и паркираха точно пред лафката от която си купиха сладолед, може би горещината им е доста непоносима, та затова решиха да не слизат от колата в която със сигурност има климатик, а с нея да стигнат до крайната си цел.
Съгласни сме, че полицейските коли са със специален режим и имат право да се движат навсякъде, но все си мисля, че това е разрешено когато се касае за изпълнение на служебен дълг. Случаят обаче не беше такъв, те просто задоволиха собствените си нужди…..с по един разхлаждащ сладолед. Не можем да отречем обаче друг факт, похвално е, че полицаят, , който все пак слезе да вземе студения десерт се нареди на опашката и си изчака реда.
Извън всяка шега- това е нередно и неприемливо, не може полицейски служители да се възползват от поста и униформата си,за да правят каквото си поискат. Ако който и да било гражданин си позволи да шофира по паветата на пешеходната улица в града, със сигурност ще има проблем и ще бъде санкциониран.
002

005
А що се отнася до това,че сме ги снимали и евентуални претенции по този повод, нека информираме:
Дори и да не се разглеждат снимките като частна собственост, според Конституцията всеки има право да търси, получава и разпространява информация (снимането е получаване на информация). Освен това печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура (например едно от тези „други средства за масова информация“ се явяват сайтовете в Интернет, включително и сайтовете от типа публично достъпен блог).
Ето и извадка от самата Конституция:
„Чл. 40.
(1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.
(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт, когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционно установения ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността. Ако в срок от 24 часа не последва конфискация, спирането преустановява действието си.
Чл. 41.
(1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.
(2) Гражданите имат право на информация от държавен орган или учреждение по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не засяга чужди права.“

А ние, при изпълнението на служебните си задължения сме се намирали на обществено място, където се осъществява публична дейност, тоест срещу нас не следва да има каквито и да било упреци, че сме заснели нещо, което според нас е нередно. Така, че дори някой да реши,че има претенции към нас ще бъде неоснователно, затова по-добре полицейските служители да преосмислят поведението си и да се съсредоточат върху работата си. И нещо много важно- Вие господа, трябва да следите за спазването на закона и правилата, а не да ги нарушавате!

blagoevgrad-news.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене