Безродниците от БКП: Как компартията предаде българите в Пиринския край

Сайтът desebg.com публикува онлайн документи на Българската комунистическа партия, свързани с насилствената македонизация на Пиринския край през 1946-1947 г.

Това е едно от националните предателства, извършени по време на управлението на компартията у нас заедно с двете предложения за присъединяване към СССР през 1963 г. и 1973 г.

Насилствено денационализиране на Пиринския край в България се провежда през 1946 г. по време на завърналия се от СССР година по рано Георги Димитров по указания на Сталин.

С публикуваното онлайн решение от 15 март 1947 г. Политбюро на ЦК на БКП закрива всички македонски организации и институти, приемайки, че тяхното съществуване е „нецелесъобразно” след създаването на Народна република Македония в рамките на Югославия.

В документа на висшето партийно ръководство се говори за „македонско население в България” и се приема, че би било полезно с него да се работят нови македонски секции при българо-югославските дружества, които следва да се създадат на мястото на закритите стари македонски организации.

Политбюро препоръчва Македонският научен институт да бъде прехвърлен в Скопие, а македонските емигрантски братства да бъдат разформировани, като Националният македонски емигрантски комитет, който дотогава ги ръководи, да се саморазпусне.

Върхушката на компартията решава списание „Македонска мисъл” и вестник „Македонско знаме” да престанат да излизат.

Наредено е вестник „Пиринско дело” да публикува статии не само на български език, но и на „македонски език, като официален

Политбюро указва „ликвидирането на досегашните македонски организации да се извърши от самите тях, като тяхна собствена инициатива”.

Към протокола от решението на Политбюро се публикуват и черновата му с бележки, нанесени с червена креда на Георги Димитров, по подобие на Сталин.

Публикуват се и подписите на висшите партийни ръководители под решението, сред които личат подписите на Георги Димитров, Васил Коларов, Трайчо Костов и Вълко Червенков.

Сайтът desebg.com публикува и доклад на председателя на Областния комитет на Българската работническа партия (комунисти) Красимир Стойчев за „Извършеното във връзка с културно-националната автономия на Пиринския край”.

Документът е от юли 1947 г. и подробно описва всички мерки и дейности, предприети по наложеното от Сталин на БКП насилствена македонизация на Пиринския край.

В доклада са коментирани следните дейности:

  • Популяризиране на Народна република Македония от страна на България;
  • Подготовка на партийния кадър за разяснение на „нашето разбиране по македонския въпрос”;
  • Изучаването на македонския език;
  • Разпространението на македонска книжнина;
  • Превръщането на вестник „Пиринско дело” в „действително македонски вестник”;
  • Взаимен обмен на делегации.

„Смятаме за нужно тук да отбележим, че малко ни се помага в това отношение от горе”, е посочено в доклада.

В него още се добавя:
„Друга помощ може би ние нямаме право да искаме. Обаче абсолютно необходимо е в живота на Партията, на Отечествения Фронт, въобще в политическия живот на страната да се чувства, че има една област в пределите на Народна Република България, която е Македонска.”

Документите се съхраняват в Държавна агенция „Архиви, ЦДА.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене