Вестник „Запад – Юг“: Ето и пъклените схеми на скандалния съдия Илия Янев в Сандански!

Медийна група Топ Преса от години пишеше за тях,
но институциите се правеха на глухи, неми и слепи!
Рано или късно обаче справедливостта възтържествува!

Преди дни криминалисти щракнаха изненадващо бе­лезниците на бившия съдия от Сандански Илия Янев навръх имения му ден. Той е арестуван по разпореждане на Специализираната прокуратура.

Припомняме, че Илия Янев дълги години бе начело на районния съд в ку­рортния град и сега е адвокат. По непотвърдена информация той е задържан заради участието му в група за ДДС афери, при обиск в кантората му са намерени документи, уличаващи го в ДДС измами в особено голе­ми размери. Разплитането на схемата тръгнало преди няколко дни. Според столич­ни ченгета Илия Янев е бил обект на наблюдение отдав­на. Новината за ареста на по­пулярния магистрат се разне­се мълниеносно в курортния град. Хората недвусмислено коментират, че всеки рано или късно си плаща за деяни­ята.

По същото време анти­мафиоти щурмуваха циганската ма­хала в родния град на адвоката в Сандански.

Обискирани са къщите на местния ромски лидер Тони Ангелов и на излезлия скоро от гръцки затвор Сергей Рашетара. Няколко души са задържани за раз­пити.

Адвокат Янев бе председател на съда в Сандански допреди 15 г. Срещу него има десетки оплаквания на хора, свързани с имотни дела. Пре­местен бе в Тополовград, а след това бе освободен и по­чна адвокатска практика.

Янев и Тони Ангелов са особено близки, твърдят за­познати. През последните 10-ина години двамата рабо­тили рамо до рамо на мест­ните избори и успявали с ци­ганските гласове да вкарат внушителен брой съветници, като регистрирали листи от различни партии – „Евроро­ма”, „Рома ДРУМ”, за кратко и от ДПС.

 съвет­ник, но на последните избори никой от махалата не влиза в местния парламент. Синът на Янев – Ивайло, е кандидат за съветник от „Евророма”, но партията не спечели мандат. През 2008 г. „Евророма” пра­ви фурор, като става 1-а поли­тическа сила в общината, но вотът е касиран.

В курортния град се говори, че Тони Ангелов е човекът на адвокат Янев. От години бившият шеф на съда работи основно в София. През 2004 г. се озовава на мястото на разстрела на бизнесмена и негов приятел Костадин Костадинов зад НДК. Тогава се заговори, че убийството е било предупреждение към адвоката. Той бе защитник на родителите на починалия при полицейска акция в Благоев­град Ангел Димитров-Чората.

Около името на Янев често е имало скандали, но досега сериозни обвинения не са му повдигани. В Санданския край се знае, че той движи ос­новно имотни сделки. Името му се спряга и около прива­тизацията на няколко друже­ства в областта отпреди дос­та години.

Още през 2001 г., като пред­седател на Районния съд, Илия Янев разпитвал несъ­ществуващи свидетели по сделки със земя.

Най-малко петима жители на Сандански са измамени с имоти от горския фонд. Те са купили земите като ливади от фантомни притежатели по една и съща схема. Собстве­ността се установява в Район­ния съд чрез свидетели или по Закона за земята. После имотът се продава на подста­вено лице, което го препрода­ва чрез пълномощник. Този собственик винаги играе ро­лята на измамения купувач. Последният във веригата по­лучава или земи от горския фонд, които лесничействата си искат обратно, или чужд имот и сделката се атакува в съда.

В решение на Районния съд по дело на Борис Спа­сов, например, като свидете­ли са вписани 80-годишният Иван Найденов Захариев и 74-годишният Петър Нико­лов Таушанов. Техните ЕГН-та и адреси не са посочени. Проверка в служба ЕСГРАОН установява, че такива лица няма – нито сред живите, нито сред починалите от 1987 г. насам. Как тогава са дали показания пред съда, остава загадка. Ищецът Борис Спа­сов е получил чрез съда 1 дка нива и още 5 дка ливади от санданския парк, който е собственост на горския фонд. По-късно Спасов признава, че никога не е имал земя там

„Открих, че съм бил свиде­тел по дело на Борис Спасов, на което никога не съм се явявал. Най-вероятно са ме вписали допълнително, след като започнаха проверки. Сигурно са прочиствали фал­шивите документи“, заявява Костадин Костадинов от с. Поленица.

Инициативен комитет за борба с корупцията в Сандан­ски воюва срещу председа­теля тогава на Районния съд Илия Янев. Висшият съдебен съвет също проверява делата му, но без резултат.

Илия Янев е бивш полицай. Завършил е школата в „Си­меоново“. После учи право задочно. След като се дипло­мира, е назначен за районен съдия в Сандански. Кога си върши работата, след като по­вечето време е в чужбина, и кой плаща за воаяжите, не е ясно, чудят се негови ко­леги тогава. Срещу най-ак­тивните си противници е завел по ня­колко дела.

„В Сандан­ски рабо­ти първият частен съд“, казва по това време юристка от Благоевград, пожелала анонимност. От страх, че и срещу нея може да бъде образувана преписка.

Делата на Илия Янев срещу негови­те опоненти се гледат от съда в Дупни­ца, тъй като всички бла­гоевградски магистрати са си направили отвод. „Пред­седател съм на съдебните заседатели в Сандански, но вече не влизам в дела заради Янев. Три съдийки напуснаха пак заради него. Никой не може да го пипне“, твърди тогава и Иван Вергов. Повече от 15 години насам хората в Сандански недоумя­ват: „Защо никой не се инте­ресува как богаташи станаха собственици на къщи в Мел­ник, които бяха паметници на културата“, пита 75-годиш­ният Чудомир Гюров. Според Пламен Илиев, местният съ­дия е най-големият измамник в България.

Преди години Илиев си купил 5,326 дка земя в парк „Пирин“. По-късно разбрал, че „ливадата“ му никога не е била частна собственост, а принадлежи на горския фонд. „През 1998 г. търсех място за лятна дискотека. Бившият архитект на града Здравко Попов ми каза, че Юлияна Янева има такова и го прода­ва. Срещнах се с нея и тя ме убеди, че земята е на чичо й Димитър Янев. На 16 януари 1999 г. получих нотариален акт. Броих 23 000 долара на Румен Пачов, който беше ку­пил земята от Димитър Янев. Пачов по-късно призна, че е дал моите пари на Юлияна и съдията“, разказва патилата си Пламен. На 28 декември 2000 г. го извикали във Вър­ховната касационна проку­ратура. Там го разпитвали за сделката и го посъветвали да си търси адвокат. Държавно­то лесничейство в Сандански вече е завело дело за неговия имот. След като се вдига шум, Димитър Янев, който според нотариалния акт е първият собственик на ливадата, зая­вил, че никога не е имал земя в парк „Пирин“. По същия на­чин е бил измамен и предсе­дателят на инициативния ко­митет за борба с корупцията – строителният предприемач Милко Трендафилов.

На други хора от града пак чрез показания на несъщест­вуващи свидетели са отнети земи. „На 31 декември 1998 г. нахлуха в имота ни и започ­наха да копаят Имаме нота­риален акт от 1953 г. Никога не сме напускали земята си. Искахме да спрем строежа на газостанцията върху нея. Тогава научихме, че със съ­действието на съдията Янев собственик на имота ни е Илия Чанев. Чанев го продал на Румен Пачов, а той го пре­продал на Любчо Червенков от село Драката“, разказва Зоя Маламова. Тя разгова­ряла с брата на последния собственик – Дончо, който по­строил газостанцията върху имота. Той й казал: „Дал съм 24 млн. лева на черно. Ако трябва, пищов ще извадя, но ще си върна парите. На теб ще ги дам, стига да докажеш собствеността.“

В Сандански обвиняват Янев и за други далавери. „Преди приватизацията на зимното кино той ме извика при себе си и ми каза: „Там съм аз. За да нямаме пробле­ми, е добре да се откажете от конкурса.“ Предложи ми споразумение за собственост – фифти-фифти, срещу 5% от нашето дружество „Спартак турс 97 ООД“, твърди управи­телят на друже­ството Георги Петров. В крайна сметка киното е дадено на РМД „Септи-3“ ООД. В него участват прибли­жените на Янев – Юлияна Янева и Костадин Костади­нов.

Игра­чите във всички сделки на съдията са едни и същи, твър­дят местните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене