Медици сигнализират: Паровата централа в МБАЛ – Благоевград се реже и продава за скрап, болницата остава без резервно отопление

865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a874149ea8a969c538e81f0850fdafa26bde1

Икономическият директор К. Шуманов: Абсурдно е да се върнем отново на мазут, защото струва 4 пъти по-скъпо, инсталацията е на 30 години, има риск да гръмне

Съоръженията в паровата централа на МБАЛ – Благоевград, която допреди една година е работила и функционирала отлично, от няколко дни се режат за вторични суровини, алармира­ха здравни работници в най- голямата държавна болница в Пиринско.

Репортер на „Струма“ отиде на място и завари работници, които нарязваха съоръженията, представител на фирма „Инвикто“ поясни, че са кандидатства­ли по обява за изкупуване на вторични суровини и са спече­лили, но отказа повече комен­тар.

От пролетта на 2013 година 6-те корпуса на МБАЛ – Бла­гоевград – хирургичен, терапев­тичен, инфекция, УНГ, АГ0 и хемодиализа, са газифицирани, болницата се отоплява на газ и паровата централа, която е с ог­ромна мощност – с 2 водогрейни котли, комбинирани за наф­та и мазут, и 2 парни котела, не се използва, но машините са работещи и добре поддържани.

Ако се спре газоподаването, паровата централа е нашият ре­зервен вариант за отопление на болницата, заявиха медици.

Рисково е цяла отоплителна система, която до пролетта на 2013 година функционираше, технически е изправна и под­държана, да се премахва, и то във време, когато има опасност от газова криза, каза и ексболничният директор д-р Красимир Михайлрв, когото потърсихме за коментар относно ситуация­та.

Газифицирането на болница­та бе извършено от нашия екип, всеки корпус има газови горел­ки, те са комбинирани и за наф­та, но съдовете нямат голям обем и могат да се използват за нафта само за няколко часа, а паровата централа е центра­лизирана. Не знам каква е при­чината да се премахва система за отопление, която е резервен вариант, каза д-р Михайлов.

Буди недоумение защо се бърза да се предаде за вторич­ни суровини? Нашият ръково­ден екип остави една работеща болница с окомплектовани от­деления и функциониращи зве­на, а сега вече има затворени отделения със спрян прием на пациенти, други с намален прием… премахва се и парова централа. При сегашната труд­на ситуация, когато изгражда­нето на нова централа е изклю­чително трудно и скъпострува­що, се съсипва цяла система, допълни ексболничният шеф.

За коментар потърсихме и икономическия директор на МБАЛ – Благоевград К. Шумантов, който поясни: Касае се за амо­ртизирана система, която е на по­вече от 30 години, тази инстала­ция е спряна и не може отново да бъде пусната, защото е остар­яла и има риск да гръмне, тръби­те са износени. Абсурдно е да се мисли, че може да се върнем от­ново на отопление с мазут, за­щото такова отопление струва 4 пъти по-скъпо. За разлика от предходните години, за отопли­телния сезон от есента на 2013 година до тази пролет болницата има разход за гориво само 100 000 лв., средно на месец по 20 000 лв., а досега болницата е плащала за отоплителния сезон по 500 000-600 000 лв. Това на­ложи да предприемем мерки към премахване на съоръженията в паровата централа и пералните машини в комплекса, които прак­тически не се използват от 2009 година. Процедурата е спазена, публично обявихме набиране на оферти за изкупуването им. Има комисия от двама представите­ли на болницата с цел контрол, която участва в измерването и предаването на суровините, кои­то в момента се товарят на кон­тейнери, предварително замерени. В ситуацията на финансов не­достиг всеки един лев е ценен, болницата има наследени 3 млн. задължения от предходните ръ­ководства и трябва да ги погас­яваме, заключи икономическият шеф.

От ръководството на болни­цата поясниха още, че наряза­ните за скрап части от паровата централа се извозват за сметка на фирмата, а измерването и предаването се извършва от ко­мисия, в която участват предста­вители и на двете страни, и пла­щането става веднага.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене