Балет, опера и мюзикъл на площада в Банско

Община Банско не спира да организира събития, с които да се превърне в музикалната столица на Югозапада. Тук се дава сцена не само на фолклора и популярната музика, на балканските ритми и джаза, но и на операта. За седма поредна година местната власт, „Кемпински Хотел Гранд Арена” и „Монте Мюзик” организират ход открито небе Фестивала „Банско Опера Фест” .

На 25, 26 и 27 август на централния площад в курортното градче ще бъдат представени три световни класически произведения. Програмата на проявата всяка година се обогатява и разнообразява, а броят на почитателите на класическото изкуство и природата, които посещават Банско в периода на културния форум, непрекъснато се увеличава. По традиция фестивалът ще бъде открит с балетна постановка, последвана от класическа оперна продукция, а специалният подарък за зрителите ще бъде мюзикъла на Андрю Лойд Уебър “Йосиф и фанстастичната му пъстра дреха”.
В първата вечер публиката ще се наслади на балетна постановка в две части – „Ромео и Жулиета“ и “Откровения“. Шекспировата безсмъртна творба „Ромео и Жулиета” е вдъхновение за различни композитори, които създават своите симфонични, оперни и балетни шедьоври. Великият майстор на красивата музика Пьотр Илич Чайковски не прави изключение и той добавя към своето творчество фантастичната увертюра „Ромео и Жулиета”. Хореографът Силвия Томова ще отговори чрез танца на вечния въпрос „Какво е любовта?“.

Втората фестивална вечер Държавна опера – Русе ще представи операта в едно действие „Селска чест“ от Пиетро Маскани. Композиторът уцелва пулса на времето и придава на италианския оперен живот ново измерение. „Селска чест“ е една красива трагедия за семейната чест, любовта и отмъщението, а великолепната музика на Маскани ражда ново течение в оперното изкуство. Диригент ще е забележителният Найден Тодоров.

В седмото издание на „Банско Опера Фест” зрителите за пръв път ще видят и мюзикъл. В последната вечер на фестивала Държавна опера – Варна ще представи произведението на легендарния Андрю Лойд Уебър – „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха“. Това е едно от първите произведения на световноизвестния композитор, в което основното послание е младите хора да се борят за своите копнежи и мечти и да прощават грешките на ближните, защото това е най-добрият начин да бъдеш щастлив. Входът за всички музикални събития в програмата на фестивала е безплатен. /kmeta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене