Наплив на туристи в „храма“ на Майстора в Кюстендил

Около 1500-1600 посетители месечно минават през залите на кюстендилската художествена галерия, съобщиха от екипа на културното звено. Рекорден засега се оказва май с 1663 посетили експозициите – постоянната с шедьоврите на Майстора или новооткрити изложби.

През летните месеци има истински наплив, цели групи  органиирано или „импровизирано“, семейства, почиващи в балнеокомплексите в града, деца на лятно училище влизат в храма на Майстора, който работи без почивен ден.

Това, че Кюстендил се намира на около 90 километра от София, близо до други големи градове и е атрактивно място за еднодневен туризъм и посещаемостта през лятото в галерията не спира,  казва шефът на комплекса Валентин Господинов.

Голямо предимство и това, че в сградата са монтирани и работят безотказно модерни климатични инсталации – както за фонда, където се съхраняват картините и творбите от регистъра на галерията, така и в самите зали. Художествената галерия в Кюстендил е създадена през 1959 г., а през 1972 г. е поместена в специално построена за целта модерна сграда. От 30 годиин обаче не се достроява втората част, разширението, което предизвикателно се използва от няколко творци вече, които експонират и в огромните зеещи мухлясващи през зимата халета – така те искат да подсетят интитуциите, че повече не може да продължава и довършването на разширението трябва да стане.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене