Важни въпроси за ВиК сектора ще се решават в Кюстендил

Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Кюстендилска вода“ ще заседава в Кюстендил, предаде репортер на „Фокус“. Началото е от 11.00 часа в залата на Областна администрация. Пет са точките в дневния ред.

Членовете на водната асоциация трябва да приемат отчет за дейността й, отчет за изпълнение на бюджета, бюджет за 2024 година и подробна инвестиционна програма. Петата точка касае приемане на решение стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията и предоставянето на ВиК услуги от страна „Кюстендилска вода“ на територията на Община Дупница, да започне от 01.04.2024 година.

Предвижда се бюджетът на Асоциацията за тази година да бъде 116 807 лева. Той се формира от дължими вземания от минали години – 39 664 лева; вноски за финансиране за 2024 г. – 77 143 лв., определени от вноска на държавата – 27 000 лв. и вноски на общините – 50 143 лева.

Община Кюстендил държи 31.01 % от гласовете в Общото събрание, а Община Дупница – 22.86 %. Държавата, в лицето на областния управител, е с 35.00 %. Останалите проценти се разпределят на общините Бобов дол, Кочериново, Рила, Бобошево, Невестино и Трекляно. Община Сапарева баня продължава да отказва участие във ВиК асоциацията.

Спорна на заседанието ще бъде последната точка. Общинският съвет в Кюстендил има решение за подкрепа, а Общинският съвет в Дупница е дал мандат за гласуване с „Против“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене