Арабист за сваления руския хеликоптер в Сирия: Това e началото на кулминацията на конфликта

Снимка: REUTERS

Сирийският въпрос е толкова сложен, че дори не може да се говори за вземането на руска и американска страна, категоричен е проф. Владимир Чуков

владимир чуковСвалянето на руския хеликоптер в Сирия може да се възприеме като началото на кулминацията на конфликта в страната. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков, цитиран от Фокус.

По думите му двете замесени сили в конфликта Русия и САЩ претендират за успокояване на обстановката в региона, но събитията на бойното поле за доказателство за противното.

“Това е може би протичането на най-важната битка в сирийската война, а именно решаването на съдбата на втория по големина град Халеб. Тази битка е най-важна от икономическата гледна точка за страната. Провинция Халеб дава най-големият дял от Брутния вътрешен продукт. Тази битка ще реши и до голяма степен кой ще бъде стратегическият победител в тази гражданска война“, обясни той.

Проф. Владимир Чуков припомни, че от 1 август в Сирия трябваше да започне политическият преход, което не се случи. Той добави, че Москва и Вашингтон са двете страни, регулиращи ритъма на конфликта в Сирия. Проф. Чуков добави, че сирийският конфликт е толкова сложен, че дори не може да се говори за вземането на руска и американска страна.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене