Благоевградчанка стана модел на художничката на красивите българки Мария Илиева

Благоевградчанката Ася Ковачева стана модел на художничката Мария Илиева, известна с изящните си реалистични портрети на българки в народни носии. Ася е биофийтбек терапевт и е дамата в още незавършената картина „Танцът на розите“.

Идеята на Мария Илиева се родила по време на розобер в Казанлък, впечатлена от обичая момичета да хвърлят нависоко рози, и избрала част от фона да са точно цветя от емблематичния за българските традиции маслодаен сорт, от който се прави розовото ни масло. „Понякога виждам красиво момиче в социалните мрежи и търся съгласието й да я рисувам”, разказа художничката.

Така се случило и с Ася Ковачева, която високо цени творчеството й и попитала би ли се съгласила да я нарисува. „Каза ми, че често отказва и не рисува жени, само девойки и момиченца, но харесала моя профилна снимка във Фейсбук, вдъхновила я с невинност и тайнственост на изражението, и се съгласи“, разказа писателката-терапевт.

Всъщност Ася Ковачева не е единственото изключение, поетесата Ивелина Никова също е била модел на Мария Илиева.

„Този сюжет сам ме „намери“. Имам носталгия към славните времена, към богатите дрехи и накити на българките. Към истинските стари български носии, правени с естествени материали, накитите, везаните със сърма бродерии…“, разкри пред вестник  „Струма“ Мария Илиева.

„Танцът на розите“ още не е финализирана и по платното има още доста работа, която заради прецизността и много тънките четки, които се ползват, върви бавно. Ася Ковачева обаче се надява да го отнесе след лятната ваканция със себе си в Лондон, където неотдавна се премести да живее със семейството си.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене