ВИДЕО! ПЪРВО В ТОП ПРЕСА! С народен събор в село Попови Ливади отбелязаха 113 години от Илинденското въстание

С Националния химн и заупокойна молитва водена от н.в.п., Неврокопси митрополит Серафим, пред паметникът на Гоце Делчев в землището на най-новото населено място в България, село Попови ливади, община Гоце Делчев, започна днес тържественото отбелязване на 113-годишнината от избухването на Илинденско – Преображенското въстание. Историческото събитие трябва да честваме задължително, защото точно тогава сме показали не само на останалата част от България която вече е била освободена, но и на Европа, че тук има буден народ, който иска да прояви своята инициативност за свободата си, каза кметът на община Гоце Делчев, Владимир Москов

Венци и цветя в памет на жертвите на въстанието, поднесоха пред паметникът на Гоце Делчев, представители на общинската управа, начело с кмета Владимир Москов, зам. председателят на Народното събрание, Алиосман Имамов и народните представители от Благоевградски избирателен район, Георги Андонов и Атанас Стоянов, представители на различни политически сили, обществени и неправителствени организации, както и много граждани.

По традиция, след официална част, честването на годишнината от въстанието, продължи с народен събор. Да осигурят празничното настроение, на откритата сцена в планината пяха популярни местни изпълнители под акомпанимента на оркестъра на Здравко Георгиев. Специална изненада днес за съборяните от неврокопско и петричко-санданския регион бе специалното участие на Володя Стоянов и популярните изпълнители от Република Македония, Наум Петрески и Сузана Спасовска. Въпреки горещият дори и за планината ден, кръшните хора в село Попови Ливади продължиха до късният следобед.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене