Съдът отхвърли жалба на роднините на Вапцаров срещу заповед за арест

Административният съд в Благоевград отхвърли жалбата на наследниците на поета Никола Вапцаров срещу полицейска заповед за задържане.
Според магистратите племенникът на автора на „Моторни песни“ – Никола Вапцаров и неговите родственици не са изпълнили полицейско разпореждане и са отказали да напуснат къщата-музей на поета в Банско.

Скандалът избухна на 28 април вечерта, когато наследниците на поета-класик отказали да си тръгнат от музея с мотив, че това е техен имот. Мъжете от фамилия Вапцарови седнали в двора на музея и започнали да играят  шах. След 18 часа директорката на музейния комплекс ги помолила да си вървят, тъй като работното време на обекта е изтекло. Те обаче отказали. Наложило се на място да пристигне полицейски екип, който също помолил родствениците да си тръгнат. Когато отново получили отказ, униформените служители отвели двама от племенниците на поета в ареста.Малко преди 23 часа те били освободени.

Наследниците настояха съдът да обяви заповедта за задържане за незаконосъобразна. Магистратите обаче отхвърлиха жалбата на Вапцаровите наследници. Те бяха категорични, че родствениците не са изпълнили полицейско разпореждане и осуетили служебните задължения на униформените служители.

Решението не е окончателно и може да се обжалва.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене