Поредна поголовна сеч край Разлог, 24 куб. м млади иглолистни дръвчета унищожени от бракониери, заловиха собственик на дърводелски цех с контрабанден материал

За поредната поголовна сеч в гората край Разлог сигнализираха читатели в редакцията на „Струма“. В сигнала се сочи, че в две местности на Предел – Раплево и Мразеница, са изсечени общо около 250 иглолистни дървета. От „ДГС Разлог“ потвърдиха за сечта, но бяха категорични, че количеството на незаконно изсечения дървен материал е малко, тъй като става въпрос за млади дръвчета.

При направената проверка на място от служители на ТП „ДГС Разлог“ и полицейски служители към РУП – Разлог е установено, че броят на изсечените иглолистни дървета в м. Раплево е около 70, но предвид младата им възраст общият обем възлиза на около 9 куб.м дървен материал. По-малък е броят на изсечените дървета в местността Мразеница, но обемът им е повече – около 15 куб.м, тъй като дърветата са по-големи.

В хода на следствените действия е установено, че извършителите взимат само първата и втората секция на дървото (откъм по-дебелата страна), като ги режат на дължина около 1.20 м, които след това продават за детайли, а останалото (тънката част откъм върха) оставят на мястото на сечта.
Въпреки че извършителите не са установени на място, горските служители имат предположения кои са лицата. Предвид воденото разследване по случая, на този етап имената им те не обявиха, но заявиха, че всички са системни нарушители в гората с редица съставени актове.

„Става въпрос за една проблемна група, която непрекъснато прави нарушения – заяви директорът на „ДГС Разлог“ Иван Янев и допълни: Сечта е констатирана от горски служители при изпълнение на служебните им задължения и извършване на обход в горските територии. Освен денонощния контрол, който осъществяваме съвместно със служители на РДГ и полиция, за нас са важни и превантивните мерки. Те са насочени към спиране на пазара, защото, за да се извършва такава сеч, означава, че лицата има къде да ги пласират и го правят веднага. Предупредени са всички собственици на цехове в района, че при установяване на незаконна дървесина в обектите им те ще бъдат запечатвани. Миналата година при съвместни акции бяха запечатани два цеха в Разлог. За да има ефект, гражданите също трябва да проявят своето гражданско отношение и да сигнализират незабавно, когато забележат сеч, транспорт или доставка на дървесина, независимо в частен дом или фирма.

За да се предотвратят опитите за купуване на незаконно добити дърва за огрев от населението, тази година осигурихме дърва много по-рано и още от 10 май стартирахме кампанията в сравнение с предходните години, когато тя започваше през есенните месеци – октомври ноември. Това също е част от превантивните мерки, които сме предприели, за намаляване на посегателствата в горските територии“, каза директорът на „ДГС Разлог“ Иван Янев.

Той допълни, че нарушителите са много добре оборудвани – с високопроходими автомобили, а в последно време дори са се сдобили и с устройства, които заглушават сигналите на камерите и устройствата, които използват горските служители като помощни средства в борбата срещу незаконната сеч.

Осъществяването на денонощен контрол все пак води и до резултати. Преди няколко дни с незаконен дървен материал е заловен и небезизвестният системен нарушител в горските масиви Атанас Андонов, който е и собственик на дърводелски цех в Разлог. Той е заловен от подвижната горска стража към РДГ – Благоевград, която спряла за проверка товарен автомобил, натоварен с 6 куб.м дървен материал. В хода на проверката е установено, че 4 куб.м от тях са незаконни и не са придружени със съответните документи, които се изискват. Дървесината е иззета и закарана в склада на „ДГС Разлог“, но автомобилът, с който е превозвана, не е конфискуван. На този етап няма официална информация дали той е съпричастен и към изсичането в местностите Раплево и Мразеница.

Нарушителят Атанас Андонов е с над 15 съставени акта за установяване на административно нарушение. Той бе замесен и за сечта в частни имоти, намиращи се зад чешмата на Предел, до главния път за Благоевград, за която „Струма“ преди време писа. По случая Районна прокуратура – Разлог образува наказателно производство срещу него. То е за това, че без надлежно разрешително е извършена незаконна сеч и извоз на дървета от бял бор, като деянието е извършено повторно, и то след като е бил осъден за същото деяние с влязла в сила присъда.

В хода на работата по случая е установено, че Андонов не е вписан в публичния регистър на Изпълнителната агенция по горите за извършване на дейности и лесовъдска практика в горски територии, но въпреки това е нает от собствениците на имотите, сред които неговата сестра и горски служител, да извърши сечта и извоза на дървесината.

ЯНА ЙОРДАНОВА/struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене