Топклиматолог с прогноза за август и септември

Доц. Георги Рачев

Очакват ни трите горещници – 28, 29 и 30 юли, по които по стара традиция хората съдят каква ще бъде зимата

И септември ще бъде топъл и слънчев. Това прогнозира климатологът доц. Георги Рачев в интервю за в. „Телеграф”. „От днес времето започва да се подобрява. В четвъртък, петък и събота температурите вече ще бъдат над 28 градуса, а през уикенда – над 30 градуса.

До края на месеца ни очаква топло и сравнително сухо време, но без екстремни температури. Вероятност за валежи има в неделя. Очакват ни трите горещници – 28, 29 и 30 юли, по които по стара традиция хората съдят каква ще бъде зимата – колкото по-топло е през горещниците, толкова по-люта ще е зимата”, прогнозира експертът.

По думите му август ще е с нормални температури. Малко по-високи от обичайното за периода 1960-1990 година и с нормални или по-ниски валежи. Средната температура за месеца за равнината част на България и за високите котловинни полета се движи между 20 и 25 градуса. Така ни очакват много слънчеви дни с по-малко валежи, един нормален, хубав август, месец за море. Веднъж на 10 години се случва август да ни изненада, но засега няма никакви индикации, че няма да бъде топъл и сух.

Според доц. Рачев е трудно да се направи дългосрочна прогноза. Все пак той смята, че септември също ще бъде толкова топъл и слънчев. Каква ще е есента и зимата пък в момента може просто да гадаем.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене