Областният управител Б. Михайлов: Трябва да се разбере категорично! Без участието на всички общини във ВиК Асоциацията, няма да има Европейско финансиране!

Ако кметът на Кресна продължава да твърди, че и без тях може, след 5 години ще понесе отговорността за загубите и катастрофата с водата в града

По искане на областния управител Бисер Михайлов днес в областна управа се проведе извънредно Общо събрание на Асоциацията по ВиК на обособената територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград. Дневният ред включваше 4 точки:

Според г-н Бисер Михайлов, една от най-важните точки бе първа. Тя е открита за общественост и медии, а именно обсъждане на новия бизнес план за регулаторния план за стопанисване на ВиК услугите. Важна част от плана е техническата и финансовата програма. В този план местната власт на всяка една община ще може активно да участва в организацията на ВиК услугите.

По втора точка от дневния ред членовете ще трябва да гласуват за рехабилитацията на водопроводната мрежа в община Банско и построяването на пречиствателна станция в града. Бенефициент на проекта е община Банско. Според законовите разпоредби на база участие във Водната асоциация, община Банско ще получи Европейско финансиране.

Именно по тази причина Бисер Михайлов ясно и категорично заяви: „Да, ВиК асоциацията работи и то много добре. Ако всички общини влязат, ще може да бъде направена спешна реформа във ВиК дружеството. “

В 3 точка се разгледана дейността на ВиК Благоевград по показатели – доставка на вода, качествена вода, общи загуби, възникване на аварии и други.

Промените във ВиК дружеството ще се извършат със собствени средства за 5 годишния период.

До областния управител е дошло писмо от община Кресна, в което го уведомяват за открито обща събрание във връзка с влизането на Кресна във Водната асоциация. : „Надявам се, че ще вземат най-разумното решение. Без асоциация, няма Европейско финансиране и водата ще бъде увеличена 3 пъти, това гражданите трябва да имат предвид. “, каза губернаторът.

Припомняме, че около ВиК асоциацията има оживени дебати повече от месец. Причината е отказът на община Кресна да влезе в асоциацията. Парадоксалното е, че местният кмет Николай Георгиев продължава да твърди, че тяхното отсъствие от ВиК няма да попречи на асоциацията и на еврофинансирането, което е крайно невярно и подвеждащо за хората.

Европейските изисквания са категорични, че за да се кандидатства за финансиране е нужно всички общини на една област да се включат във асоциацията. Има още една седмица, в която жителите на Кресна трябва да бъдат убедени в ползата от асоциацията, без нея всички ремонти във ВиК инсталацията ще трябва да се извършват със собствени средства и на гърба на местните данъкоплатци. Задача, с която не се наемат и най-големите общини. Хората на Кресна ще изразят своето мнение на общото събрание в неделя.

Заседанието в областна управа продължава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене