Скандален грабеж и измама от ГЕРБ + ДПС чорбаджии в доспатско – сатовчанска кааза

Разследващ репортер – краевед Найден ЧУРАЛСКИ (СПАРТАНЕЦА)

След кратко журналисти¬ческо разследване във връзка с постъ¬пил сигнал в редак¬цията, сякаш попада¬ме в башибозушките мрачни времена на 1876 г., където в зе¬мите на област „ЧЕЧ“ и „Доспат балкан“ – от Барутин до Батак, вилнеят формално облечени във власт местни феодали, из¬хранващи се и бога¬теещи с кърджалий¬ски грабежи, набези, всяващи страх, без-властие и беззако¬ние.
Тъмната партийна чиновническа сага започва в средата на 2010 г., когато из¬явени активисти на партия ГЕРБ, начело с кмета на община Доспат – Антим Пържанов, с мандат 2011 – 2015 от ГЕРБ, а преди това през 2007 – 2011 избран с мандат на ДПС, започват незаконен строеж за откло¬няване на водите на река Доспат от местност „Рим¬ски мост“ с. Бръщен, към река „Пониква“ и започват на разстояние 4 км. от там, строителство на незаконна сградоцентрала за ВЕЦ в не¬правомерно завзет частен имот в местност „Ширине¬то“ (Реката), собственост на фамилията Чолакови от с. Црънча, община Доспат.
Около 10-15 години пре¬ди това, в края на мандата на правителството на Иван Костов, различни лица за¬явяват намерения за из¬вършване строителство на малки централи в коритото на реката, където през след¬ващите две управления при правителствата на Симеон Сакскобургготски и след това на Сергей Станишев, се заявяват много други подоб¬ни намерения за застроява¬не на този участък от реката, но такива разрешения не се допускат, тъй като този ра¬йон попада в екологичната мрежа и зона „Натура-2000”, а и след редица съдебни спорове между различните спорещи страни, тези иска¬ния за застрояване отпадат и са отхвърлени от съдеб¬ните инстанции. Освен това през различни периоди от 1970 г. до 2008 г., с отделни предварителни проучвания, този водосбор е бил залаган в проектните инвестицион-ни планове на държавни и смесени частни компании за направа на голям хидро¬енергиен комплекс „Рата“ за изграждане на три язовира и каскада към тях.
Въпреки тези откази и приключени спорове, из¬веднъж в началото на 2010 г., правителството на Бойко Борисов, чрез министъра на околната среда Нона Кара¬джова, след като веднъж в началото на годината обя¬вява отмяна на старите за¬явления и моментално след това за кратък срок обявява стартиране на нови заявле¬ния за изграждане на малки централи в този и в други подобни участъци, като ка¬ньона „Рата“, развръзката прегрява със забележител¬но партийна пристрастеност и очеизвадност дори и за слепите, глухите и невижда¬щите гласоподаватели.
Моментално се активират отново интересите на фирми, но вече с други заявители от кръга на активни членове, поддръжници и симпатизан¬ти на ГЕРБ и ДПС, при което се оказва, че за този воден участък моментално се из¬дават няколко разрешител¬ни за изграждане на малки ВЕЦ и чрез кмета на Община Доспат – Антим Пържанов, се издава експресно разре¬шение за започване на това незаконно строителство.
Без да се водим от множе¬ството коментари на инвес¬титори, строители, собстве¬ници, общински и държавни служители за това какви баснословни суми от пари са получени от кмета на община Доспат, като пред¬ставител на ДПС, след това представител на ГЕРБ, ди-ректорите на басейнова ди¬рекция Пловдив и Благоев¬град, директори на РДНСК, директор на РИОСВ, народ¬ният представител от ГЕРБ Смолян, за да се придвижи ускорено това незаконно строителство, се заехме да проучим и да разгледа¬ме доколкото е възможно в кратки срокове, по-под¬робно този показателен за пладнешки грабеж проблем, гарниран с привкус на мес¬тен партиен феодализъм, миксиран от ГЕРБ и ДПС.
Отделно, за да узаконят продажбата на заграбените имоти и „узаконяване“ на незаконния строеж, нещо недопустимо според „Зако¬на за Устройство на Терито¬рията“, новият председател на ГЕРБ – Елин Радев, който е и председател на общин¬ски съвет Доспат, според мълвата, е захлебен от нару¬шителите, за да им изготви документите с прието реше¬ние на заседание на общин¬ския съвет. А, за това какви поразии и грабежи на имоти в град Доспат и покрай язо¬вир Доспат, бетонов възел в Доспат, гатер и други подоб¬ни, за същия активист има и материал в регионалния вестник „Отзвук“ – Смолян, но явно големите акули от ГЕРБ са недосегаеми.
Нали влиятелни хора от ГЕРБ като са на разходка в Родопите отсядат в хотел „Диамант“ на председателя на ГЕРБ, и най-вече в Девин в хотел „Персенк“, собстве¬ност на другия задкулисен играч „Ники Мантинелата“ от „Юпитер метал“.
Скоро след това, няколко по-будни жители от община Доспат запознават обще¬ството с този произвол, след което голяма част от всички жители на с. Бръщен, около 1 200 души, на с. Црънча – около 800 души, както и мно¬зинство от жители на други¬те населени места в община Доспат и община Сатовча, изразяват гласно своя про¬тест, относно започналото незаконно строителство на тези малки водноелектри¬чески централи в коритото на река Рата (Доспат) и река Осинска.
За този партиен строите¬лен произвол са уведомени компетентните органи, но гласа на протестиращите остава нечут от партийните велможи и дерибеи. И всич¬ко това продължава под ве¬щото ръководство на кмета на община Доспат Антим Пържанов и неговия парти¬ен кръг от приближени лица и авери от ГЕРБ и ДПС.
Техният протест и въз¬мущение е бил единствено за това, че със започнало¬то нелегално и незаконно строителство ще се наруши изцяло екологичното рав¬новесие и биоразнообразие в коритото на двете реки от изместването на водните по¬тоци, които се прехвърлят от водосбора на каньона „Рата” във водосбора на река „По¬никва“. За тази цел те са представили на общинските и държавни институции част от местната политическа история на започналите при¬бързани строителни съби¬тия, които са били свързани със старата и най-новата по-литическа власт на община¬та и страната.
След проучване на тази да¬лавера се оказва, че лично кметът на общината Антим Пържанов, редом с предсе¬дателя на Общински съвет Доспат, на 30.04.2010 г. пра¬вят среща в село Црънча, където искат да уведомяват населението на с. Црънча, че община Доспат има на¬мерения да започне стро¬ителството на планувания още от преди 30-40 години голям язовир „Рата”, който е трябвало да бъде постро¬ен по подобие на яз. „Анто¬нивановци”. Същият към онзи момент проект е бил спрян от реакциите на Репу¬блика Гърция, която е била притеснена, че такъв обект, разположен след язовир „Доспат”, ще се използва за военно-стратегическа цел за умишлено наводняване на северните гръцки територии при евентуален междудър¬жавен военен конфликт през периода на „студената война”.
Тъй като тогава, през 70-те години, този голям язовир е бил спрян поради тези при-чини, сегашните общинарите през 2010-2011 г., тръгна¬ли ужким да търсят съдей¬ствие от местното населе¬ние на Црънча и Бръщен, като ги уговарят да не пре¬чат на този голям проект и се обръщат към една част от собствениците на земи, за¬сягащи това строителство, да продадат на общината или на техните представите¬ли тези земи, защото ще се открият много работни мес¬та, подобно на завършения наскоро проект „Цанков ка¬мък”.
Част от местното населе¬ние и собствениците нямат нищо против от реализира¬нето на такъв голям проект и се съгласяват да съдейст¬ват на общината, но впо¬следствие истината се оказ¬ва друга.
Разговаряйки с много хора от селата Бръщен и Црънча, както и с много хора от за¬сегнатите собственици на такива имоти, се оказва, както казват те: „Кметът и неговите подставени хора по най-подъл начин ни из¬лъгаха и измамиха, като ни заграбиха нашите имоти за свои лични облаги и няма¬ло нищо вярно в това, че ще се прави голям язовир, а някакви малки централи, за да се облагодетелстват само 2-3 човека около кме¬та”, констатират с горчивина те и настояват държавата, прокуратурата, политиците и НПО да се намесят в тази измама, тъй като имало и намеса на много „големи хора“ от централната власт на държавата.
Освен това, повечето от тях заявяват, че най-нагло и на всеослушание са били за¬плашвани от строителите, от общинските служители, от кмета на общината, предсе¬дателя на общинския съвет и от координатора на про¬екта.
Заплахите са в този ред на внушения, разказват хо¬рата: „И общината е наша, и съда в Девин, в Смолян, и в София е наш, прокурорите са наши, а и тук се разпо¬реждат вече само нашите народните представители от ГЕРБ. Ние ги назначаваме и ние ги уволняваме, затова и да се жалвате на съда или на прокурори, нищо няма да ни направите, защото ние сме властта. Само ще си из¬губите парите по съдебните дела. Дори и самият минис¬тър-председател Бойко Бо-рисов с неговата банка стои зад този проект. Той лично ни е разрешил това строи¬телство. Платили сме много пари на общинските кме¬тове на Доспат и района /с чиито имена Топ Преса раз¬полага/, на председатели¬те на общинските съвети и мнозинство от съветниците, на директорите на басейно¬вите дирекции, на шефовете на строителен контрол, на служителите от поземлени¬те комисии и на общински чиновници, за да стане това строителство. Купили сме и съдиите, и прокурорите в съ¬дилищата. Затова не си хар¬чете парите по дела, ние сме много мощни и имаме много пари, не можете да се борите с нас, защото ГЕРБ е с нас”.
Също така в този период, поради направено възраже¬ние за това строителство от Вергил Байкалов – директор на Държав¬но лесничей¬ство Доспат, същият е бил уволнен, но поради това, че се е съгла¬сил да им съ¬действа, да не пречи на проекта, той отново е вър¬нат на работа с уговорка¬та да мълчи и да помага за строител¬ството на тези вецове, както и за предстоя¬щите бъде¬щи местни и парламен¬тарни избо¬ри. От тогава до ден днешен, директорът Байкалов е техен верен и послушен слуга, пристъпил всички негови предишни принципи като защитник на природата, чакайки своето успешно пенсиониране.
За подобни неща е бил уволнен и заместник-на¬чалникът на общинската поземлена комисия. Много¬кратно са били предупреж¬давани и заплашвани дирек¬торът на РИОСВ-Смолян и началникът на РДНСК-Смо¬лян, чрез народния пред¬ставител от ГЕРБ – Николай Мелемов и техния партиен кадровик от ГЕРБ Симеон Василев, че, ако не съдейст¬ват за реализацията на тези проекти, ще бъдат сменени и уволнени. При разговори с някои от служителите на РИ¬ОСВ и РДНСК – Смолян, из¬рично беше казано, че това е най-незаконният строителен обект в региона от последни¬те 20 години, но не могат да предприемат нищо, тъй като ще бъдат уволнени веднага и затова техните шефове са се принудили да мълчат и да подминават тези строител¬ни безобразия, чрез издава¬не или подмяна на докумен¬ти със стари или различни дати. Въпреки, че нито обя¬вяването е според закона, нито статутът на обекта е законен, нито собственост¬та на земята е уредена, нито е променено по надлежен ред предназначението на имота, нито са спазени зако¬новите изисквания за стро¬ителство и са престъпени всички правни норми, те са принудени да мълчат, тъй като всичко това е в ръцете на ГЕРБ-мафията.
Всички тези безобразия са започнали с първоначални разпореждания и договорки от кадровика на ГЕРБ-Смо¬лян и разпоредител на проекта Симеон Василев, кметът на общината Антим Пържанов, с подкрепата на тогавашния народен пред¬ставител и настоящ кмет на община Смолян Николай Мелемов.
Скоро след гласно обя¬вяване реализацията на големия язовир „Рата“ на 30.04.2010 г. , кметът на об¬щина Доспат прави поеди¬нични тайни срещи с един от собствениците на имот в мест. „Ширинето“ (Реката) с. Црънча, като започва да убеждава самия собстве¬ник на имота от 6.3 дка. в тази местност Ракип Чола¬ков, да му продаде лично на него като кмет този имот. Собственикът отказва, като заявява, че този имот вече го е дарил на една от дъще¬рите си като зестра (мираз – по местна традиция) и не може да му продаде имота. След като кметът на община¬та прави още няколко неус¬пешни опита за закупуване на този имот, той се насочва към брата на Ракип Чолаков – Мехмед Чолаков със съ¬щите уверения, тъй като, въ¬преки че имат реална делба, но понеже все още повече от 20 години земите и скиците на имотите в с. Црънча не са уредени поради забаве¬на поземлена реформа, той също отказва да му продаде своя дял. Който се намира в съседство на този имот, но се води в друго землище на с. Ваклиново, общ. Сатовча.
няколко опита на подмамва¬не за продажба, като дори му осигурява безплатен превоз до болници в Пловдив, тъй като възрастният човек има раково заболяване, като го уговаря да му продаде имо¬та, но през цялото време по¬лучава отказ за продажба.
След като се провалят оп¬итите на кмета на общината Антим Пържанов и кадрови¬ка на ГЕРБ Симеон Василев да закупят този имот, по съвет на Симеон Василев кметът на общината съставя неправомерно акт за общин¬ска собственост върху този имот с цел да бъде придобит от тях.
По това време вече за тре¬ти пореден път за земите в землище с. Црънча е започ¬нала поредната процедура на МЗХ-София и ОСЗ-Дос¬пат по възстановяване на собствеността на земите на хората от селото, където правото на собственост вър¬ху имотите не е възстанове¬на в реалните си граници на почти 95% от населението. Това се случило поради раз¬личните административни пречки и неуредици, касае¬щи цялото население, пред¬вид постоянната смяна на фирмите, извършващи под¬дръжка на кадастъра на въз¬становената собственост, за което населението на две¬те села – Црънча и Бръщен, имат множество жалби до различните правителства, но дотогава нищо не е на¬правено. Последно обеща¬ние за решаване на този проблем по възстановяване собствеността на имотите на населението е направе¬но от бившия земеделски министър Нихат Кабил и Ан¬тим Пържанов като кмет от ДПС, но тогава са излъгали хората, като още през 2004 г. има втори започнал този процес на заснемане, но не е довършен и не са възста¬новени имотите, при което не са издадени и скиците на почти всички 95 % от имо¬тите на собствениците и на почти цялото население от това землище.
След това кметът на об¬щината – Антим Пържанов, е изготвил акта за общин¬ска собственост върху имо¬та, който имот подлежи на възстановяване и дори не е бил временно стопанисван от общината до момента на неговото възстановяване, при което дори не е изча¬кал да изтече 10-годишният законов срок, при което об¬щината нямала право да се разпорежда с подобни имо¬ти, но той е съставил акта на името на общината като документ с невярно съдър¬жание.
След това е внесъл пред¬ложение в общински съвет за продажба на имота на фирмата-инвеститор чрез отстъпено право на строеж, за да се размие като колек¬тивна общинска отговор¬ност по вземането на това еднолично решение. Част от общинските съветници пър-воначално са отказали, но впоследствие, след събрано необходимо мнозинство, е взето решение за продажба на имота на тази фирма.
След това започва бясна надпревара за извършване на това строителство, като впоследствие са изваждани и различните документи с цел да се узакони това стро¬ителство, чрез оказване на политически натиск върху служебните лица, изготвящи тези документи, лично от ка¬дровика на ГЕРБ – Симеон Василев, от кмета на общи¬ната – Антим Пържанов и от тогавашния депутат от ГЕРБ – Николай Мелемов.
При проучване на тези факти са установени и други фрапиращи политически та¬кива – това, че кметът на об¬щината – Антим Пържанов, който първоначално е бил избран за кмет като пред-ставител на ДПС, активно е извършвал тези действия с безрезервната подкрепа на съветниците и председате¬ля на ГЕРБ, както и тези на ДПС.
Негова близка роднина, която е и негова балдъза – Елка Хаджиева, в същото време е и председател на Районен съд – Девин, а дру¬гата негова близка роднина и братовчедка – Илияна Зе¬лева, е втори съдия в Райо¬нен съд – Девин. Основното лице, координиращ строи-телството и оформянето на документите, е кадровика от ГЕРБ – Симеон Василев, който винаги се е предста¬вял за личен съветник, се¬кретар и координатор за региона на народния пред-ставител Николай Мелемов. Същият първоначално е бил член и активист на НДСВ, когато преди години е рабо¬тил като служител в Община Доспат, след това е бил член и активист на ДПС, за крат¬ко време е бил и активист на „БСП”, а от края на 2009г. е активен член на „ГЕРБ”, кой¬то изцяло е координирал почти всички назначения и уволнения в област Смолян, чрез неговия приятел – на¬родния представител Нико¬лай Мелемов и областния управител от ГЕРБ.
Поради първоначалните остри реакции на кметове¬те на двете населени места – Црънча и Бръщен, с цел да не организират населението да се защитят от тези общин¬ски и държавни своеволия, те първоначално активно са се включили в тази инициа¬тива за преустановяване на незаконното строителство, но същите впоследствие са били многократно привик¬вани в Смолян и, след като са били съветвани да не се занимават с този проблем и оказан им финансов и ад¬министративен натиск, тези кметовете на двете села от ГЕРБ и от ЛИДЕР спират да се занимават повече с този въпрос, защото са щели да имат големи разправии с властта.
Известно време след като незаконно построеният ВЕЦ със съдействието на поли¬тици от ГЕРБ, в т.ч. и оказа¬на помощ от евродепутата на ГЕРБ – Владимир Уручев, синовете на двамата кмета от Црънча и от Бръщен се на¬значават и започват работа към незаконния ВЕЦ-Црънча.
Една от основните цели на всички тези играчи от ГЕРБ е тази – да окупират коритото на цялата река по течението й до самата граница с Гърция с документи и разрешителни за ползване на водите, за да могат, когато стартира стро¬ежът на голямата каскада от два или три язовира, които са обекти с национално зна¬чение за енергийната систе¬ма на България, да започнат да изнудват инвеститора и самата българска държава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене