Сензация: Чинарят на Преподобна Стойна пропя!

Преди броени дни в София се проведоха поредица от събития, свързани с песента на растенията и водени от Тигрила Гардения. Всички, които пропуснаха концерта с растения, ще могат да му се насладят и наесен.
„Посещавам много държави и винаги търся стари дървета, които да проучвам“, споделя ни изследователката. Така тя се озовала в района на Мелник, където се запознала с магията на Преподобна Стойна и вековното дърво в градината на къщата ѝ от вида платинус ориенталис, или иначе казано – източен чинар.
„Дървото е на близо 1300 години – огромно, красиво растение! То бе окичено с мартеници, по кората му бяха издълбани много послания, имаше закачена и люлка. Личеше си, че е обичано, много хора го посещават и оставят желанията си там, затова и контактът с него беше лесен“, разказва Тигрила.
„Решихме да проверим как ще звучи песента на едно толкова старо дърво, което се е докоснало до свята жена като Преподобната. По принцип дърветата се нуждаят от повече време, за да запеят, защото обемът им е голям и сигналът стига до машината „Музиката на растенията“ по-бавно. При повечето дървета се чака около 30 минути, но този чинар запя броени минути, след като го свързахме с уреда!“ – допълва развълнувана Тигрила.
„Песента беше много нежна и деликатна, мелодията – хармонична! Всички усетихме какво ни казваше това дърво – то се чувстваше много комфортно в средата, в която е. Музиката пресъздаде енергията на Преподобна Стойна. Лично аз усетих тази енергия по-силно в градината, отколкото в къщата ѝ. Сякаш дървото я бе съхранило…“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене