Асен Балабанов: Ще има ли масова сеч на дървета при изграждане на новото кръстовище в Благоевград?

Бившият общински съветник от БСП в Благоевград Асен Балабанов изпрати отворено писмо до кмета Атанас Камбитов, притеснен от появила се информация, че при изграждането на новото кръгово кръстовище при бул. „Джеймс Баучер“ ще бъдат изсечени много дървета. Ето и позицията на Асен Балабанов:

Обръщам се към вас по повод строителството на новото кръгово кръстовище в нашия град, чието изграждане започва официално от днес. Като цяло преобразуването на кръстовището е добра новина за благоевградчани, с очакванията за по-малко инциденти и отпушване на трафика в Централна градска част. През изминалите години от първата реконструкция имаше много сигнали в тази посока, включително и от мен като общински съветник през предишния мандат на Общински съвет Благоевград.

В същото време като жител на квартала остро се противопоставям до достигналата до мен информация, че преобразуването на кръстовището ще доведе до масова сеч на трайна растителност по протежението на булевард „Васил Левски“. През миналата седмица опитах да получа информация от Община Благоевград за броя дървета, които се налага да бъдат отсечени. Получих само противоречива такава, като цифрите започваха от 5-6 до всичките 18 дървета между бул. Джеймс Баучер и ул. Крушево. От разпространените до медиите схеми се вижда, че се предвижда изграждането на допълнително платно на бул. Васил Левски с обособени паркоместа за бъдеща Синя зона.

С цялото ми разбиране, че паркирането в центъра на града е силно затруднено, не смятам, че обособяването на паркоместа следва да става за сметка на унищожаването на зелената система на Благоевград! Още повече че през последните няколко години в Общината има трайна тенденция на застрояването на зелени площи и междублокови пространства, което доведе до това Благоевград да се нарежда на челни позиции по замърсяване и запрашаване на въздуха, който ние всички дишаме. Дърветата по бул. „Васил Левски“ дават кислород и сянка повече от 50 години, нещо повече, те са част от облика на булеварда и най-малко толкова ще бъдат необходими за да бъдат заменени с друга растителност, през което време ще бъдат нанесени непоправими щети на здравословното състояние на жителите на квартала.

Уважаеми г-н Камбитов,

чинарите на Благоевград не са по-малко ценни от тези на Силистра! Сигурен съм че не е необходимо премиерът на Република България да се намесва при всеки случай на унищожаване на нечия общинска зелена система. Би следвало Община Благоевград да има капацитета да се справя сама с подобни ситуации. Ето защо моля за ваша намеса по компетентност, дори ако е необходимо временното спиране на изпълнението на проекта, да ограничите сечта на дървета само до крайна необходимост. Разбирам, че реакцията ми по въпроса е крайно закъсняла, но докато дърветата не са отрязани, не е късно да бъдат предприети необходимите мерки. Сигурен съм, че гражданите на Благоевград ще ви бъдат благодарни!

С уважение,

Асен Балабанов

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене