Невероятно! Якото бижу на 4 колела – „Мини Купър“ – избра село Делчево за презентация на новия си модел!

дсадаЕдва ли има човек, кой­то да не се обърне, когато покрай него мине едно от най-уникалните постижения на автомобилното строител­ство като MINI, което е само с две места, и в допълнение е кабриолет – иначе казано единственият премиум-ав­томобил от такъв тип в сег­мента на мал­ките коли – MINI Roadster. Настина визията предиз­виква усмивки на положително възприятие, а по-артистичните натури остават наистина плене­ни.

Едва ли има по-удачен се­зон от лятото за наслада под откритото небе. Разбира се знойни­те горещини, губят ефек­та от сваления покрив и тогава само здравата климатична инсталация спасява положението. Все пак до към 30 граду­са удоволствието да усе­щащ свободата е ненад­минато. До към 80 км/ч също е приятно да се пътува със свален гюрук, защото при по високата скорост въпреки вдигна­тите странични стъкла и ветробрана отзад зави­хрянето започва да става леко досадно.

Бързаме да изпрева­рим жегите и търсим спасението на планина­та. Отправяме се към етнографското село Дел­чево, което се намира на 7 стръмни километра високо в планината на гр. Гоце Делчев. Нашият модел е MINI Cooper S с бензинов 1,8 л мотор и 184 к.с. Текстилният покрив се сваля изклю­чително лесно дори и от жена – достатъчно е да се отключи, без усилие да се натисне назад и да влезе с едно щракане в багажното простран­ство. Колкото и странно да изглежда, багажни­кът осигурява повече от изненадващ обем – 240 л, които не се променят и при свален покрив. Много хитър тайник е отворът в дъното на багажника, който оси­гурява възможност за превозване на по-дълги предмети, но лично аз го оценявам, като възмож­ност да скрия чантата си например в багажника, отваряйки вратичката от купето, без това да се види от недобромисле­щи очи.

Двуместният автомо­бил има много елегантен дизайн и със закрит по­крив, като две метални дъги осигуряват защита при прео­бръщане. Съмнявам се, оба­че че този автомобил може да се преобърне (разбира се екшън ситуации винаги може да се случват), защото стабилността му е неверо­ятна. Ниският център на те­жестта направо го заковава за пътната настилка. Докато катерим завоите по тесния път, които в повечето случаи са напълно обратни усещам какво значи сигурност – нужса напълно обратни усещам но е само повече да натис­кам педала – автомобилът като че ли сам си върви по пътя. А двигателят и пред­ното задвижване, заедно със специалните настройки на окачването, осигуряват истинско удоволствие. До­пълнително електромеханич­ното кормилно управление с променливо в зависимост от скоростта сервоусилва­не и системата за контрол на стабилността, които са част от серийното оборудва­не качиха заряда на нашата емоция до максимална сте­пен, когато започнахме да се чувстваме като на рали по планинския път. Въпре­ки, че в повечето от времето шофирах с по-умерена ско­рост, разходът е доста впе­чатляващ – едва 5,1 л/100 км., а на магис­тралата стигна до 6,0л/100 км. А в градското движение стоп/старт система­та реализира допълнителна икономия на го­риво.­

Въпреки, че защитата на пътниците при кабриолетите е една от основ­ните и най-труд­ни задачи, тук тя се осигурява освен от пред­ни и странични въздушни въз­главници за глави и тяло и от изключително здравата рамка на предното стъкло. Допълнителна защита осигу­ряват свързани­те неподвижно с каросерията дъги за защита при преобръща­не от полирана неръждаема стомана, така че да со образува капсула. А аеро­динамиката се балансира и от активен заден спойлер, който се издига авто­матично при ско­рост над 80 км/ч.

Естествено при MINI висо­ката класа при­съства във всеки модел. Серийно автомобилът е с електрическо ре­гулиране на стра­ничните огледала, системата за контрол на дистанцията при паркиране (Park Distance Control), аудиосистема с MP3- CD-плеър и AUX-In-букса, която буквално ме учуди с до­брото акустично възприемана дори и при от­ворен покрив. Като опция се предлагат систе­ма за комфортен достъп и Always Open Timer, както и техно­логичните комуникационни функции на MINI Connected.

Цената на модела започва от 53 630 лв. с ДДС.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене