Заплатата на лекарите в спешно отделение на МБАЛ – Благоевград стана 1250 лв., медсестрите вземат 680 лв.

Стартовата заплата на лекарите, работещи в спешно отделение на благоевградската болница, вече е 1250 лв., а на медицинските сестри – 680 лв. Вчера здравните работници са получили първото увеличение на работните си заплати, което бе оповестено преди 4 месеца от здравния министър д-р П. Москов в размер на средно възнаграждение за лекар 1500 лв. и 900 лв. за медсестри.

„Увеличението на лекарската заплата е със 150 лв., досега колегите са получавали по 1100 лв, на това възнаграждение има надграждане, което е съгласувано със здравното министерство и сдружението на многопрофилните болници в страната”, каза вчера директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. „Увеличението на основната заплата за медицинските специалисти – медсестри и фелдшери, е с 80 лв. По-високите заплати веча са изплатени”, заключи д-р Митев.

Здравните работници от 10-те филиали на спешната помощ в Пиринско с директор д-р Красимир Михайлов също със заплатите за този месец са получили първото увеличение. С 10% се увеличава заплатата на медицинските сестри, които досега са получавали стартова заплата 616 лв. С повишението възнаграждението им става 680 лв., на фелдшерите – 765 лв., лекарите в спешната помощ без специалност получават стартова заплата около 1100 лв. С 9,9% се увеличава заплатата на шофьорите на линейки, които досега са получавали по 480 лв. Предложението за повишаване на работните заплати по категории труд е разгледано от седемчленна комисия и разчетите са утвърдени от Министерство на здравеопзването. Увеличението за работещите във филиалите за спешна помощ влиза в сила от януари тази година и сега се изплаща накуп.

Здравни експерти поясниха, че заплатите в сферата на спешната помощ са разработени за различните центрове в страната поотделно, според натовареността на обслужване на пациенти.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене