Мария Габриел: Подкрепата ни за либерализиране на визовия режим с Грузия е въз основа на изпълнени критерии

Освобождаването от визи за грузинските граждани ще укрепи връзките между ЕС и Грузия, както и европейските перспективи на страната. Либерализирането на визовия режим ще ускори хода на отношенията ни, ще улесни контактите между хората и доведе до задълбочаване на културните връзки и политическия диалог. Това заяви зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел при представянето на доклада си относно либерализирането на визовия режим с Грузия в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Докладчикът Мария Габриел призова за приемане на предложението на Европейската комисия за освобождаване на грузинските граждани от изискването да притежават виза за влизане в ЕС. Тя отбеляза, че Грузия е стратегически партньор на ЕС в рамките на европейската политика за съседство и играе важна роля в рамките на Източното партньорство, поради което е в общ интерес да се засили сътрудничеството между Грузия и ЕС.

„Либерализирането на визовия режим е доказателство за реформите, проведени в страната. В Европейския парламент се фокусираме върху изпълнението на всеки един от критериите, поетите ангажименти за спазване на ценностите на ЕС за демокрация, човешки права и свобода, както и върху политическия ангажимент. Важно е да се уверим, че всички възможни проблемни въпроси, които могат лесно да бъдат политизирани, са изяснени на този етап в интерес на гражданите и на партньорството ни“, подчерта Мария Габриел.

Тя наблегна, че критериите, довели до визова либерализация, трябва да продължат да се спазват и след влизането в сила на решението. Докладчикът насърчи Европейската комисия да следи отблизо всяко развитие по отношение на критериите, въз основа на които Грузия беше прехвърлена в списъка на безвизовите страни. Това се отнася по-конкретно за борбата с потенциалните заплахи в областта на миграцията и сигурността.

Докладът ще бъде гласуван в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент на 5 септември 2016 г.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене