Драстичен спад в тютюнопроизводството в Пиринско

Драстичен спад има в тютюнопроизводството в Пиринско. В единния електронен регистър са се вписали само 2400 производители, а крайният срок за това изтече. Отливът е драстичен и все повече хора се отказват да сеят лехи. Причините са ниските изкупни цени и все по-голямата несигурност в бранша.

В симитлийското село Долно Осеново 20% е намалял броят на тютюнопроизводителите, в някои села в Неврокопско отливът е още по-голям.

„Младите хора в работоспособна възраст избират да станат гурбетчии, тук остават само пенсионерите, които продължават да гледат тютюн. Хората се отчаяха, държавата изостави напълно този сектор и нещата очевидно няма да се променят“, коментира земеделецът от Хаджидимово Иван Сабахлъков.

Основният препъникамък пред бранша в Пиринско са огромните количества неизкупен тютюн. В хаджидимовското село Абланица 250 семейства все още си чакат парите за зеленото злато, което още през декември са предали на фирмите, но не са получили нито стотинка. В гърменското село Рибново пък залежават над 2 тона тютюн. Производителите са отчаяни и вече са загубили надежда, че ще си вземат парите.

Основен длъжник е гръцката фирма „Михайлидис“, която даде последна отсрочка, че от 11 юли ще изплати парите на хората. Според много стопани обаче дружеството е фалирало и изобщо няма намерение да изплати сумите на тютюнджиите.

„Ако това се случи, ще има сериозен отпор и мащабни протести. Ще настояваме държавата да защити правата ни“, категорични са тютюнопроизводителите в Неврокопско. Те не вярват, че електронният регистър ще сложи ред в сектора и ще защити стопаните.

По закон регистърът би трябвало да гарантира на хората, че произведените от тях количества ще бъдат изкупени от фирмите.

Срокът за вписване вече изтече, като информацията ще важи за срок от една година и няма да се прехвърля автоматично за следващата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене