Карикатуристът на Топ Преса Иван Сухаров от Рилци: Слави Трифонов? Мястото му е в шоуто, не в политиката!

Народът се наслуша на популизъм, стига толкова…

Екипът на Топ Преса посети благоевградското село Рилци, където се намира разкошният дом на популярния карикатурист Иван Сухаров. Повече от година г-н Сухаров е част от Топ Преса, като прави страниците ни по-весели с неповторимите си карикатури.

В какво настроение те откривам, виждам, че седиш в двора с новия брой на Топ Преса

– Да, наистина съм в много хубаво настроение и съм доста творчески настроен. Мястото, където живея предразполага за това. Както виждаш тук е борова гора, тихо, спокойно… Всичко, което ми прави впечатление негативно, грозно, гнило… отразявам с флумастера на белия лист. Спирачки няма, идвай за карикатури колкото щеш, мишени много. Но е в моя склад на сатирата стреличките не са по малко.

Като казваш, че мишените са много, и че рисуваш това което ти прави впечатление: негативно, грозно, гнило. Аз осъзнавам приликата между карикатуристите и рапърите. Ти си рапър, но не с микрофон, а с флумастер 😉 Аз в песните си пея, срещу политиците, а ти ги усмиваш с карикатурите си…

– Прав си така е! Темите на деня са много.

Наскоро стана голям скандал, уволниха един твой колега карикатуриста. Вивали в 21 век да има такова отношение и цензура към карикатуристите?

– Погледнато реално и моето мнение е, че не бива. Карикатуриста е призван именно да види и да извади на показ това, което съответно е негативно. Аз съм запознат с творчеството на Чавдар Николов, какво да кажа… Всеки един политик, които като види себе си на карикатура някакси, не му става приятно да се види с изкривени форми. Подчертаното акцентиране на  нос на брадичка на устни и т.н. Някога да, карикатуристите може би прескачат малко границата, но по моему не това трябва да е причината  да бъдат, така третирани журналисти, карикатуристи. Би трябвало да имат някаква свобода на действие. Е, не мога да се съглася с действието на карикатуристите на френското издание  Charlie Hebdo.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Karikatura

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене