Проблеми на общинската собственост

 Уважаеми читатели, днес Ви срещаме с пред­седателя на Комисията по общинска собственост, приватизация, следпри­ватизационен контрол и управление на общински­те дружества при Общин­ски съвет – Гоце Делчев, господин Димитър Бал­таджиев. Той е завър­шил бившия Техникум по електротехника (сега Не­врокопка професионална гимназия), специалност „Радио и телевизия“, след което – същата специал­ност в Машинно – елек­тротехнически институт (сега Технически универ­ситет – София). Занимава се с частен бизнес.

– Господин Балтаджиев, кои въпроси от компетент­ността на Комисията по общинска собственост са най-проблемни?

– Бих казал, че това са въпроси, свързани със зе­мите, върнати по член 19-и. По време на реституцията земите се върнаха с първич­но решение, което не беше достатъчно като документ за собственост. Оттук насетне собственикът би трябвало да си изкара скица и земите да му се възстановят с пов­торно решение. Това се от­белязва в Общинска служба „Земеделие“ и представлява документ за собственост. Голяма част от хората обаче не са довели докрай проце­дурата за всичките си имоти и тези земи, за които тя не е продължена, след определе­на дата станаха общинска собственост по член 19-и. По-късно Законът се промени и хората, които имат първич­но решение, могат да си върнат зе­мите, щом притежават натурален акт или де­кларация за влизане в ТКЗС. Сега много чес­то в днев­ния ред на сесиите на Общинския съвет при­състват подобни въпро­си. Всеки конкретен случай се разглежда отделно. Ис­каме и ста­новището на кмета на съответното на­селено място. Стремим се да удовлетворяваме желанието на хората, които са си подали заявления, и в същото време да не нарушаваме Закона.

Всяка пролет на сесия се налага да говорим и за па­сищата. Тези общински земи се отдават под наем на хора, които гледат животни, искат да кандидатстват по опреде­лена програма и трябва да представят договор за наем. Разбира се, с нарушителите, тези, които създават пробле­ми, договорът може да се прекрати.

Юлия Баймакова

Вестник “ Градът „

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене