„Мътна вода” във ВиК – Петрич: Ако адвокат Иво Стефанов е прав, за какво са харчени „представителните” близо 80 лева на ден- 300 дни през 2015 година?

Как ще гласува общинският контрольор Капитанов по въпроса за присъединяването на Петрич към Асоциацията по ВиК – Благоевград?

В продължение на предишните две четива за ВиК – Петрич ще кажем първо, че водата не е толкова мътна, ако човек иска да прогледне през нея. Трик или не, но го забеляза адвокат Иво Стефанов, съветник от коалиция „Заедно за промяната”.

Съгласно представения отчет, през 2015 година ВиК – Петрич е платила данък представителни разходи в размер на 2 300 лева. Адвокат Стефанов обърна подчертано внимание върху този факт, когато управителят Илиян Ушев отговаряше на въпросите на съветниците от постоянните комисии по бюджет и по контрол на дейността на общинските фирми. Той заподозря, че в действителност представителните разходи на предприятието са 23 000 лева, защото на тях е платен „плосък данък” 10%, или 2 300 лева. Има логика в съждението на адвокат Стефанов!

Годината се състои от 365 дни, 52 от тях са съботите и неделите, когато няма начин да извършваш Представителни разходи. Забравяме за съботите. Има още около 12 дена национални празници. Така остават работни 300 дни в годината. Грубата аритметика показва, че за всеки работен ден предприятието е харчило около малко по-малко от 80 лева на ден.

Да видим какво означават представителните разходи, свързани с дейността? Дефиницията е дадена в Правилника за прилагане на ЗДДС. Това са разходи, извършени за „представителни и развлекателни цели като: посрещане, престой и изпращане на гости и делегации; нощувки; консумация на храна и напитки; организиране на делови срещи; тържества, развлекателни мероприятия, екскурзии”.

Съвсем логично, според съветника адвокат Иво Стефанов, 23 000 лева са много разходи за ВиК, което е предприятие монополист, и не провежда срещи и преговори с партньори. Тогава за какво са отишли тези 23 000 лева, ако сумата е вярна? За какви представителни цели? Ще отговори управителят Илиян Ушев…

Председателят на комисията по бюджет Георги Тренчев констатира на същата среща на управителя Илиян Ушев с двете комисии, че събираемостта на вземанията на ВиК от 89% през 2014 година се е свлякла на 54% през 2015 година. Неполучените от дружеството вземания от 800 000 лева през 2014 година са станали 1 520 000 лева през 2015 година. Това прави около 720 000 лева, не получени от ВиК. В същото време, от повече от година и половина няма заведени съдебни дела от предприятието срещу длъжници. А там текат лихви, давностни срокове и общината губи пари.

Не е нормално предприятие, което има 2 700 000 лева годишен оборот, да отчита само 65 000 лева годишна печалба, смятат съветниците.

Всичко, изброено до тук, обяснява постоянните политически интереси към ВиК – Петрич от страна на различни партии. В касата на предприятието ежемесечно постъпват парите на данъкоплатците за изразходвана вода. В по-голямата си част абонатите си плащат изрядно водата. Натрупва се огромен финансов ресурс, който буди интерес и апетит към властта във ВиК – Петрич. За длъжността „управител” на дружеството в Общински съвет често се случват схватки между партиите. И най-често временно изпълняващите длъжността „управител” най-дълго я заемат.

Съветникът от БСП Димитър Капитанов, който бе общински председател на тази партия, по време на срещата на управителя Ушев със съветниците, яростно защитаваше отчета на ВиК. Това е обяснимо, тъй като той е контрольор на ВиК за селата от Подгорието, и получава заплата от това предприятие. Предстои Общински съвет – Петрич на заседанието си на 30 юни да реши дали ВиК да влезе в Асоциацията по ВиК – Благоевград. Интересно е дали Капитанов ще гласува по тази точка, защото, гласувайки, той рискува да влезе в конфликт на интереси. Интересна е и позицията, която ще заеме ръководената до скоро от него БСП – Петрич. Защото всяко становище на БСП по този въпрос против влизането на ВиК – Петрич в Асоциацията, би означавало конфликт на интереси в политическия смисъл на думата. Тъй като става дума за предприятие, от което техният съпартиец и бивш председател Капитанов получава заплата.

В същото време не се обръща внимание на необходимостта това общинско дружество да бъде управлявано икономически разумно така, че да носи значителна печалба на община Петрич и реална социална полза на нейните жители.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене