Д. Капитанов: Сградата на Механото остава държавна собственост

Димитр Капитанов

Областна администрация – Благоевград няма да прехвърли собствеността върху сградите и терените на бившите Механо и Електротехникуми на Община Благоевград. Това заяви зам.-областният управител Димитър Капитанов. Въпреки това той гарантира, че ЮЗУ „Н. Рилски” може се настани в част от сградата на бившия Механотехникум и да освободи базата на Стопанския факултет за нуждите на Административен съд и Агенция по вписванията.
Сградата на бившия Механотехникум в Благоевград остава държавна собственост и няма да бъде прехвърляна на община Благоевград. Това коментира зам. областният управител Димитър Капитанов, според когото собствеността не е проблем и планираното преместване на Стопанския факултет на ЮЗУ в сградата ще се осъществи.
„В този смисъл искам да заявя още, че сградата на бившия Механотехникум ще бъде отдадена на ЮЗУ за оперативно ползване. Те искат това да се случи и ние ще им я дадем. Държавата ще я даде на ЮЗУ, за да се оформи университетското градче”, съобщи Димитър Капитанов, заместник- областен управител на Пиринско.
При настаняване на ЮЗУ в сградата на Механотехникума, Агенцията по вписванията и Административен съд могат да се поместят в сградата, собственост на общината, в която в момента се помещава 3-и корпус на университета, коментира Капитанов. Според зам.-областния управител няма причина и сградата на Благоевградската професионална гимназия да бъде прехвърляна на община Благоевград.
„По простата причина, че тази сграда след обединението на двата техникума остава държавна собственост и нищо не пречи държавата да я подържа”, поясни Капитанов.
Той не вижда смисъл държавата да се лишава от собствеността си, защото нещата в района на двата бивши техникума с терените и сградите били решени.

Е79

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене