Апостол Апостолов: Фактът, че за последните 10-12 години успяхме да изградим близо 50 нови параклиса плюс няколко черкви, сам по себе си говори, че вярата е съхранена в жителите на нашата община

Апостол Апостолов: Познавах почти поименно жителите на общината още преди да стана кмет! 

Силвия СТОЯНОВА

– Ако се държим заедно в православната вяра, ще преминем през изпитанията по-лесно и ако тя е силна у нас, всичко в делата ще бъде угодно на Бога. Около това се обединиха патриарх Неофит и премиерът Бойко Борисов на празника на Свети Дух в Ди­вотинския манастир. Силна ли е вярата у българина днес?

Г-н Апостолов, как в Община Симитли отбелязахте празни­ка?

– В 6 села на Община Си­митли, в които има парак­лиси на Свети Дух, се праз­нува. Най-голямото ни село –Крупник празнува, празнува село Полето, празнува село Железница, село Сушица, село Сенокос и село Черниче – ев­роселото, където тържеството от деня преминава сега във вечерните часове, ще има ху­бав концерт. Тук е и празник на самото село, не само на параклиса, на черквата. Така че празненството започна от ранни зори и ще приключи може би пак в ранни зори.

– Това означава, че вяра­та, принадлежността към християнството у българина е жива, независимо от пре­вратностите и изпитанията на делника?

– Мисля, че сте абсолютно права. И за това говори фа­ктът, че макар и работен ден, макар и понеделник, на всич­ки черкви и параклиси, на кои­то се празнуваше днес в на­шата община, имаше страшно много хора. Почти целите на­селени места се бяха изнесли на тези свети места и всички хора празнуваха. Беше отслу­жен водосвет, литургии има­ше в черквите и параклисите. И разбира се, беше даден кур­бан за здраве на всички жите­ли на тези населени места.

– По традиция вярата тряб­ва да има свой дом. Това са църквите и параклисите. Те обаче не се поддържат тол­кова лесно. Как вие успявате във вашата община и имате ли достатъчно средства, за да заделите и за нови храмове?

– Успяваме, благодарение на това, че участваме всич­ки. Всички жители на всяко едно населено място участват много активно в този процес. Всеки дава своя дял в строи­телството на нови параклиси, в поддръжката на съществу­ващите параклиси и църкви. Разбира се, всеки според въз­можностите. Общината също помага винаги с каквото може и доколкото има възможнос­ти. Но пък самият факт, че за последните 10-12 години ус­пяхме да изградим близо 50 нови параклиса плюс няколко черкви, само по себе си гово­ри, че вярата е съхранена в жителите на нашата община и това, че Община Симитли се превръща в една малка Света гора със страшно много черк­ви, параклиси, оброчища и свети места. Отделно от това, общината подпомага черк­вите. Почти всички черкви в големите ни населени места са осветени. Всичко, което можем, ние правим, тъй като виждаме, че хората са съпри­частни, хората го искат това нещо. А след като хората го искат, ние сме длъжни да го правим и да помагаме.

– Случайно ли е, господин Апостолов, че във вашата община има толкова много храмове, които носят името „Свети Дух“ или има някаква логика за тази почит към Све­ти Дух?

– Това идва от годините на­зад. Знаете, че Свети Дух е бил Ден на Македония и оттам на­сетне всичко това се е съхра­нило в паметта на хората и се предава от поколение на по­коление. И хората продължа­ват да си тачат празника, да го уважават, да го почитат, да го пресъздават и да го правят така, както подобава.

– Струва ми се няма да бъде пресилено, да кажем, че вие почти поименно познавате жителите на вашата община. Първо, защото сте многого­дишен кмет и второ, защото поддържате много активна връзка с избирателите. Кои са основните проблеми, които

вас?

– Аз познавах хората и пре­ди да стана кмет на общината, така че нещата са закономер­ни.

– Още едно предимство.

– Примерно сега в летния период, при тези жеги, не дос­тига на доста места вода за поливане на градините. Хората се нуждаят от малко внимание, нуждаят се от малко повече инвестиции, от елементарни неща. Както всички се досе­щаме, всеки един жител на на­шата община, ако тротоарът не му е направен, ако не му е като хората почистен и така, той го чувства, все едно му е в двора. Така че това са проблеми. Мал­ки проблеми имат хората, но е необходимо да им се обръща внимание, да се прави всичко възможно тези проблеми да се решават, за да може хората да се чувстват по-комфортно, по-доволни.

– Имате ли подкрепата на държавата? Допреди няколко дни бяхме заложници на обил­ни превалявания от дъжд, а вашата община има проблем със старо свлачище.

– Не мога да кажа, че няма­ме подкрепата на държавата. Имаме подкрепата на държа­вата за много неща, но както виждате, много проблеми се наслояват в държавата и за та­кива проблеми, както е нашето свлачище, трудно се отделят средства, тъй като, за да се ук­репи, са необходими повече от 10 милиона. А такива средства от държавния бюджет труд­но могат да се заделят както всички знаем. И по тази причи­на ние изцяло сме се насочили към оперативните програми на Европейския съюз. Най-вече всичко, което по-мащабно се случи в нашата община, се слу­чи по европейски проекти. И най-вече натам сме се насочи­ли. Имаме доста готови работ­ни проекти, които очакваме да реализираме в сегашния про­грамен период, който обаче, за съжаление на всички, доста за­къснява. Сами всички видяхме – и вицепремиерът Томислав Дончев призна, че доста се ба­вят нещата относно усвояване­то на евросредствата. И може би очакванията на хората за това да се случат хубави неща в населените места, започват да стават все по-нетърпеливи.

– Имало ли е през този сезон момент, в който свлачището се е активизирало или на този етап не ви е създавало пробле­ми тази година?

– Ами, въпреки обилните дъждове, ние сме предприе­ли мерки. Общо взето нещата са канализирани и поне засе­га, опазил ни Господ, нямаме проблеми. Опитваме се да правим всичко възможно да го държим под постоянно на­блюдение и когато се налага, съответно с техника и с хора да се предпазваме от самото свлачище, да не тръгне и да на­правим нещо лошо.

– Общините ще имат вече право да получават безлихвен финансов кредит при опреде­лени условия. Как коментира­те тази възможност?

– Ами вижте, то обикновено общините, които работим най-добре по европейските про­екти, сме с най-много задъл­жения, с най-много дългове. И аз мисля, че това е може би най-добрата инициатива, която е насочена от правителството към общините. Хубаво е това да се случва, тъй като в крайна сметка, за да осъществим на­шите проекти, ние прибягваме до кредити и се натрупват, ис­каме – не искаме, доста задъл­жения. Но пък, въпреки всичко, насреща се правят много голе­ми инфраструктурни проекти, които променят като цяло об­лика на нашите населени мес­та. И аз мисля, че това е може би най-доброто решение на сегашното правителство, от­носно работата на общините в Република България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене