Нито един учител не поздрави Меглена Кунева в Кюстендил

Министърът на образованието Меглена Кунева повече от час и половина се разхожда в центъра на Кюстендил между щандовете с череши по време на традиционния празник на черешата, но нито един педагог от града не я спря да я пита за нещо. Министърката също не използва присъствието си в града, за да сондира мнения с учители за горещите теми в образованието.

Младите учители, които са със 600 лв. заплата, няма от какво да се оплакват, тъй като имат възможности за квалификация, за допълнителен труд, който се заплаща допълнително, и това дава друга картина на професията.

„Основното, което е важно, е това, че държавата мисли и се грижи за своите учители. Това е огромна инвестиция, която трябва да направим. Всичко може да се отложи, например дограмата на едно училище с една година, но не можеш да отложиш назначаването на учител с една година. Аз знам, че в България не стават лесно нещата, но трябва да започнем“, заяви Кунева.

Тази година се пенсионираха 4500 учители, а догодина ще са повече. В рамките на 10 години ще се пенсионират 45 000 учители, възраст е, не можем да го променим“,  каза в Кюстендил министърът на образованието и науката Меглена Кунева по повод скандала с националния учителски събор и това, че на педагозите бяха обещани 10% увеличение на заплатите от 2017 година, но то най-вероятно няма да се случи заради липса на пари в бюджета.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене