Митов: Ако България не беше член на ЕС, в момента щеше да е в тежка ситуация

Даниел Митов

Никой не иска да се кара с Русия, смята служебният външен министър

Ако България не беше член на ЕС, в момента щеше да е в тежка ситуация. Това заяви служебният външен министър Даниел Митов в интервю за в. „24 часа“. Той посочи, че върху страната ни би имало изключителен силен натиск, заради украинската криза и отношенията с Русия.

„От падането на Берлинската стена до днес всички се надяват, че отношенията с Русия могат само да бъдат подобрявани. За съжаление сега имаме съвсем различна ситуация и ние сме притеснени докъде биха могли да стигнат нещата“, посочи той.

В същото време външният министър загатна, че е имало колебания каква е позицията на страната ни,

„Дори и сега има колебания и битки къде стоим геополитически, затова се опитваме да изпратим ясен сигнал към нашите партньори, че ние сме там, където сме заявили, че ще бъдем. Ние сме в Европа и нашият интерес е свързан пряко с интереса на ЕС“, уточни Митов.

Според него обаче е имало момент в последната година, когато изборът на България е бил поставян под въпрос, но „тихото отдалечаване от ЕС и НАТО“ е било спряно навреме.

Митов отрече да е работил за ЦРУ или да е „американски човек“ като уточни, че конспиративните теории по-скоро го забавляват.

„Аз съм български човек и винаги съм бил такъв. Позицията, която заемам в момента, ми дава възможност да защитавам българския интерес и ще правя това последователно и без да се отклонявам. Познавам добре българската външна политика, имам ясна представа какво е от полза за България и какъв е нашият национален интерес“, посочи той.

inews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене