Област Благоевград с най-висок процент финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Македония

Областният управител Бисер Михайлов взе участие в третото заседание на Съвместния комитет за наблюдение по  Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Македония, съ-председателстван от г-жа Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. Като член на Комитета за наблюдение, г-н Михайлов бе удовлетворен от представянето на кандидатите от областта, която е на първо място по спечелено финансиране от допустимите региони – областите Благоевград и Кюстендил – за територията на Република България и еквивалентните от ниво 3 по NUTS региони: Североизточен, Източен и Югоизточен – за територията на Република Македония. На територията на област Благоевград ще бъдат усвоени 33% от финансовите  средства по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Македония.

Одобрени бяха първите проекти, които ще стартират реалното си изпълнение и ще допринесат със своите дейности за подобряване на околната среда, подпомагане развитието на туризма, подобряване на конкурентоспособността на трансграничния регион. Класирани и одобрени са проекти на общините: Благоевград, Гърмен, Кресна, Сандански, Сатовча и Струмяни.

На заседанието бе гласувана релокация (прехвърляне на средства) от 2018 година към сегашния бюджет, което даде възможност на общините Сандански и Разлог да бъдат класирани, което ще доведе до повишаване на ефекта от програмата, постигане на по-високи резултати и реализиране на целите на програмата на един по-ранен етап. От получените 213 проекта в рамките на първия етап от оценката – (административна оценка и допустимост на кандидатите), бяха одобрени 165 проектни предложения, които бяха допуснати до разглеждане на техническо ниво и оценени от независими български и македонски експерти. Общият разполагаем бюджет за този етап на програмата бе предвиден в размер на 7 240 469 евро, но след релокацията ще възлиза приблизително на 10 100 000 евро.

Одобрен за финансиране по Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег – ИПП България – Македония е Проектът „Зелени сгради за общо зелено бъдеще“ на Областна администрация Благоевград и Първи източен планов регион, БЮР Македония с бюджет 398 839,77 евро. Проектът е инвестиционен, като основната цел за Областна администрация Благоевград е намаляване на енергийните разходи и понижаване на изхвърляните вредни емисии в атмосферата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене