Ансамбъл „Пирин“ с нов главен художествен ръководител

Данислав Кехайов

Данислав Кехайов е новият главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“. В 12:30 часа днес кметът на Благоевград Атанас Камбитов и директорът дирекция „Хуманитарни дейности” към общината Христина Шопова представиха новия ръководител пред творческия колектив и танцьорите на световно известният ансамбъл. Кехайов заема поста на досегашния ръководител Петър Кръстев, срещу който още преди повече от година въстанаха голяма част от артистите в ансамбъл „Пирин“.

Данислав Кехайов е утвърден капацитет в сферата на фолклорното изкуство. Той е обичан народен певец, откроил се със собствен блясък сред плеядата големи певци на България. Роден е на 26.09.1966 г. в Несебър. По бащина линия е потомък на бежанци от Егейска Македония /дядо му е от с. Куфалово, а баба му от гр. Енедже Вардар (днес Гяница ) на около 30 км от Солун/, а майчиният му род е от с. Главан , Старозагорско.

В репертоара си Кехайов има македонски, тракийски, родопски и градски песни. Стотиците концерти в България и чужбина и непрекъснатите участия във фолклорните програми не става пречка за солидното образование на Данислав Кехайов.

Последователно той завършва педагогика, музикална педагогика, специализира музикална и театрална драматургия, завършва магистратура „Вокално-изпълнителско изкуство – народно пеене“.

Освен народен певец, Данислав Кехайов е един от най-активните дейци в областта на фолклорния арт-мениджмънт. Той е бил директор на Обединена общинска школа по изкуствата и Фолклорен ансамбъл “Слънчев бряг“ при община Несебър. Също така е един от инициаторите и Директор на Фестивала на етносите в България (провеждан в Несебър от 2004).

Той е сред основателите на Асоциацията на фолклорните творци и изпълнители в България (учредена през 2006), на която е главен секретар.

През януари 2010 в гр.Санкт Петербург, Русия е избран за председател на управителния съвет на международната фолклорна организация „Славянски път“.

Бил е радиоводещ, учител по музика, продуцирал е музикални албуми.

Песента „Старата механа”, по музика на Никола Ваклинов и изпълнена от Данислав Кехайов спечели втора награда на „Пирин фолк 2013“.

Основната задача, която е възложена на новия главен художествен ръководител на ансамбъл „Пирин“, е възраждане на ансамбъла и връщане на бляскавата му слава от преди години.

Автор: Борис Димитров, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене