Ромите в Гърмен се изнасят в гората за гъби и билки

Все още не е започнало голямото преселение на ромите от квартал „Кремиковци“ край Гърмен към планината, за да берат гъби, билки и горски плодове. „Няма много гъба и са си в махалата почти всички. Всички се молим да се изнесат в гората, защото само тогава сме спокойни за имуществото и нивите си. Те разбраха, че няма да им бутат незаконните постройки и пак я карат по старому. Берат зеленчуци и плодове от градините ни съсипват насажденията и овошките“, твърди Розен Марчев, кмет на гърменското село Марчево, в чието землище е ромският квартал.

 

Заради жегите млади и стари жители на гетото атакуват река Канина – едни се къпят, други – перат, трети си мият конете. По пътя си берат зеленчуци и плодове. „Няма как да опазим реколтата, не можем навсякъде да поставим пъдари и полицаи. Много малки деца пък също ходят на реката, може да стане някоя беля, защото с тях няма възрастни хора“, каза още кметският управник. Напрежение все още има между българи и роми след инцидента на 23 май миналата година, когато стотина роми нападнаха няколко младежи и мъже пред заведение в Гърмен, смята Марчев.

 

Десетки ромски семейства се стягат до края на този месец да опънат палаткови лагери в Родопите, за да берат и продават в изкупвателните пунктове гъби, горски ягоди, боровинки, различни видове чай. При повече късмет една семейство може да заработи и до 100 лева на ден.

 

„За нас гъбарството е препитание. В региона най-много виреят манатарките, пачият крак, рижиката, челядинката, овчият крак, масловките. Но още няма много гъба, само пачи крак, който върви по 5 лева за килограм“, споделят ромите. Те тръгват по горските пътеки на развиделяване и вървят по 20-30 км, докато не се стъмни.

www.standartnews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене