Елитен полски отбор взе Спас Делев

Колоритният нападател се присъедини към „Погон“(Шчечин), което бе обявено на официалния сайт на клуба

Роденият в с. Ключ щурмовак се уреди с договор само дни, след като прекрати едностранно договора си с „Берое“. Там 26-годишният футболист положи параф под 3-годишен договор с шестия в крайното класиране на полската „Екстра класа“ и през следващата година ще се разчита на него да помага за спечелването от страна на новия му клуб на място в евротурнирите като ще играе с номер 11 в новия си отбор.

„Много сме доволни, че може да потвърдим трансфера на Делев“, коментира спортният директор на „Погон“ Мачей Столарчик. „Ние дълго време търсихме точно такъв футболист с подобни параметри. Сигурни сме, че той ще допринесе за по-силното представяне на отбора през новия сезон“, каза още клубният шеф.

Иначе Спас Делев е роден на 22 септември 1989 в село Ключ и е юноша е на „Беласица“(Петрич). През 2006 г. започва да играе в т.нар. автентичен „Пирин“ във „В“ група, а  следващата година отново с „орлетата“ в Западна „Б“ група, където става неин голмайстор, а от началото на 2009 г. след обединението на двата „Пирин“-а играе в „А“ група.

През 2010 в анкетата на Асоциацията на българските футболисти Делев е избран за „най-добър млад футболист“ на годината. Получава няколко повиквателни за контролни срещи на юношеския национален отбор, а след направения фурор през пролетта получава повиквателна и за младежката формация. На 3 юни прави дебют в контролата с връстниците си от Австрия, а на 10 юни участва в квалификация за Евро 2006 при загубата от Израел с 3:4.

Следва период в ЦСКА, където не взема участие в първите мачове. В плейофа за Лига Европа Делев дебютира в мач срещу „Динамо“(Москва).

В първият мач (завършил 0-0 в София), Делев прави фрапантен пропуск в края на мача, пропускайки сам срещу вратаря. Във втория мач обаче се реваншира вкарвайки фамозен гол с летящ плонж, пропуска няколко много добри положения, в мач в който ЦСКА побеждава (0-0 и 1-2), класирaйки се за груповата фаза на турнира. Спас Делев става играч на мача, и привлича вниманието на руските спортни медии към себе си. Вместо в най-голямата държава в света обаче, противно на очакванията се озовава в турския Мерсин, подписвайки договор за 3 години и половина на 12 Януари 2012. Само три дни по-късно дебютира за клуба при домакинската загуба с 0-2 от „Анталияспор“. На 24 януари отбелязва първия си гол за Мерсин, откривайки резултата при загубата с 1-2 от „Кайзериспор“ През Юни 2012 прекратява договора си с клуба от южната ни съседка поради неизяснени финансови отношения между него и ръководството.

Следва завръщане в ЦСКА след седем месеца извън професионалния футбол, на 31 Януари 2013 Спас подписва нов договор със софийския клуб ЦСКА и се завръща в България. През лятото на 2013 г. Делев преминава в испанския Лас Палмас, като на 31 юли е представен официално. По-късно се присъединява към „Берое“, където е сред основните състезатели на тима, но през лятото на тази година прекрати договора си едностранно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене