Един служител на Министерския съвет: Банско е любимият ми град!

Страницата подготви Веселин СТАМЕНОВ

НИКОЛАЙ БИЗЕВ: ИЗБРАХ ДА СЕ ВЪРНА В БЪЛГАРИЯ, ЗАЩОТО СТАЖЪТ МИ В БРЮКСЕЛ ИЗТЕЧЕ. ХОДИХ НА НЯКОЛКО ИНТЕРВЮТА, НО ПРЕЧКИТЕ ЗА БЪЛГАРИ В НЯКОИ СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ЕС МЕ СПРЯХА ДА ОСТАНА НА РАБОТАТА, КОЯТО ЖЕЛАЕХ… СЕГА ПОВЕЧЕ ОТ ВСИЧКО МИ ХАРЕСВА ДА БЪДА В БЪЛГАРИЯ.

– Къде работиш?

– Администрация на Министерския съвет

– На каква позиция?

– Координатор на проект

– Опиши работата си с ня­колко изречения?

– Интересна, понякога бю­рократична, но както се казва – това са рисковете на професи­ята. Чувството, че реално това, което правиш има резултат върху живота на хората ти дава усещане за пряко въздействие, естествено в добрия смисъл на думата.

Започнах в АМС по програма “Старт в кариерата” и сега про­дължавам като координатор по проект, финансиран от ЕС.

В работата ми вече усещам, че съм част от екип, който има за цел да подобри бизнес сре­дата, услугите за гражданите и бизнеса.

В момента се занимавам с проект за въвеждане на ком­плексно административно об­служване, който има за цел да улесни достъпа на хората до ад­министрацията чрез въвеждане на нови методи за предоставяне на услуги. Идеята е да се намали броя на срещите между админи­страция и граждани и услугите, да се предоставят по по-бърз и достъпен начин. Например чрез телефон, поща или гише.

– Къде си учил/работил в чужбина (държава, универси­тет, компания)?

– Завърших бакалавърската си степен в Софийския универси­тет със специалност “Публична администрация”, но още в тре­ти курс бях решил, че искам да отида и да уча извън България.

Записах магистратура в Maas­tricht Uni­versity, Кралство Нидер­ландия, в специ­алност European Public Affairs – Европейски публични отношения.

Магистратурата включ­ваше задължителен стаж, така че имах възможност да стажувам в една от голе­мите бизнес организации в Брюксел – SME UNION и да направя стаж към Постоян­ното представителство на Р България към ЕС.

– Колко време беше в чужбина?

– 1 година

– Кога се върна в Бълга­рия?

– През 2012 г.

– Защо избра да се вър­неш в България?

– Избрах да се върна в България, защото стажът ми в Брюксел изтече. Ходих на няколко интервюта, но пречките за българи в ня­кои страни-членки на ЕС ме спряха да остана на работа­та, която желаех. Върнах се и случайно разбрах за кон­курсите за “Старт в кариера­та”. От там тръгна всичко. Сега повече от всичко ми харесва да бъда в България. Най-вече хуба­вото време и естествено прия­телите и семейството. Не мога да кажа, че начинът на живот в Западна Европа е много по-раз­личен. Хората имат почти едни и същи проблеми, така че това не е било мотив за мен да се прибера.

– Би ли посъветвал младите хора да се върнат в България? Защо? Какво би казал на оне­зи, които смятат, че в Бълга­рия няма бъдеще?

– В България определено има бъдеще и аз винаги съм бил оп­тимист за това. Страната трябва да върви нагоре и аз не виждам друга посока. Като част от ЕС, вече почти нищо не може да спре хората да се движат, да ра­ботят и живеят, където пожела­ят, но тук винаги ще знаят, че са добре дошли. Хубавото на Бъл­гария, е че хората са сърдечни и винаги ще има кой да те чака.

– Какви бяха трите най-го­леми предизвикателства пред теб, когато се върна?

– Не срещнах големи предиз­викателства, защото не бях тол­кова дълго в чужбина. Пък и нямах време да отвикна толкова от нашия си начин на живот, че да трябва да привиквам отново.

– Какви според теб са три­те най-големи предимства на живота и кариерата в Бълга­рия?

– Предимствата на живота в България, е на първо място, че тук хората малко или много те познават. Това е изключително важно от гледна точка на ка­риерно развитие. В чужбина никой не те познава и си поред­ният кандидат наравно с много други.

Второ – тук е и по-лесно да се правят полезни познанства, тъй като хората са една идея по-дружелюбни и ако успееш да покажеш на някой, че можеш и искаш, това определено ще за­почне да работи за теб.

Трето – шансът да израснеш бързо в кариерата. В чужбина този шанс е значително по-ма­лък, тъй като там има ясно из­градена йерархия и хора с опит и капацитет. Ти трябва да поча­каш малко докато станеш ня­кой. В България ако се докажеш бързо, бързо ще стигнеш наго­ре, което определено действа много стимулиращо.

– Какво ти липсваше най-много, докато беше в чужбина?

– В страни като Белгия и Холандия, където се про­извеждат без­брой много видове бира, най-много ми липсваше българската. Разбира се, и приятели, и семейство…

– Опиши живота си в България с три думи.

– Топъл, ле­сен и поняко­га предизви­кателен

– Как си намери рабо­та?

– С конкурс.

– Любимото ти място в България?

– Банско!

– Защо избра да останеш в България? Съжаляваш ли?

– Избрах да остана в Бълга­рия, защото виждам, че имам шанс да се развивам и да бъда полезен. Разбира се не е казано, че задължително ще остана в България, но за момента мисля, че имам какво още да науча тук. За по-късно ще му мисля.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене