Петричкият олигарх Николай Влахов пред фалит?

ВЕЛЬО НЕ Е КМЕТ И ФИНАНСОВАТАКРИЗА УДАРИ СОЧЕНИЯ ЗА ЕДИН ОТНАЙ-КРУПНИТЕ БИЗНЕСМЕНИ В ПЕТРИЧ!

Ваня ГЕОРГИЕВА
Заради отживялата своето време тактика за печелене на обекти на всяка цена фирмата на Николай Влахов „Никмар Кънстракшън” не успя да спечели две обществени поръчки чрез публична покана, обявени от община Петрич. Фирмата предложи невероятно ниски цени, за да натрупа точки за комплексната оценка, но предложи технически решения, които не отговарят на нормативите, и крият риск от некачествено изпълнение, и допълнителни разходи, които многократно биха оскъпили в съвсем близко бъдеще самите обекти. До скоро тази тактика беше поголовно печеливша. Определена фирма предлагаше „чудеса от ниски цени”, евтини материали, и презпръсти изготвени технически оферти, само и само да спечели процедурата. В последствие спечелилата фирма с анекси към договора променяше условията за строителство така, че то излизаше по-скъпо и от най-скъпата оферта.
„Никмар Кънстракшън” се провали в поръчката за укрепване на моста на подгорския път между селата Самуилово и Камена. Съгласно протокола на Комисията, обектът бе спечелен с преднина от около 2 точки от фирмата „Александър 49”.
Показателите техническо изпълнение и предлагана цена имаха еднаква тежест за формиране на комплексната оценка – по 45%. „Никмар” предложи по-ниска цена – 74 175 лева, при предложена цена от „Александър 49” 105 620 лева. Но комисията видя риск за качеството на обекта в предложеното техническо изпълнение и предлаганите материали от „Никмар”. За доставка и монтаж на еластична ограда и парапет (мантинела) тази фирма предлага невъзможно ниската цена от 3,20 лева за линеен метър, при положение, че такава мантинела на пазара струва около 130 лева за линеен метър. „Никмар” не е посочила конкретни данни за технологията на монтажа – сертификат или декларация за съответствие, не са остойностени конзолата, болтовете, обтегачите и профила. Подобна цена предизвиква тревожните подозрения, че предлаганата мантинела може вече да е била веднъж използвана.
Освен това „Никмар” предлага да положи глината, геотекстила, основата от баластра и обратния насип още на третия ден след полагането на бетона на двете подпорни стени. Към този момент бетонът ще е достигнал около 45% якост, което не е достатъчно. В документацията за участие е посочено, че всички последващи дейности трябва да се извършат едва след като бетонът достигне 50% якост. В противен случай има риск за здравината на двете подпорни стени, и за самия път, който може да се свлече. Това ще породи необходимост от нови разходи за община Петрич за укрепване на моста в най-близко време. Комисията е предпочела офертата за качествено изпълнение на „Александър 49”, за да не се наложи общината да плаща два пъти за едно и също нещо. И това е съвсем логично, като се има предвид притежаващата желязна житейска логика поговорка „не съм толкова богат, че да си позволявам евтини неща”. Още повече че подгорският път осигурява преминаването на всички жители на големите подгорски села, и техните комисията няма право да подлага на риск тяхното време, а защо не и здраве„Никмар” подходи със същата до скоро печеливша хитрост и при участието си в поръчката за проектиране и изграждане на канализацията за битово-отпадните води на 9 квартала в село Първомай. Поръчката спечели „Заечки” ЕООД. „Никмар” предлага цена 55 760 лева. Предложената цена от „Заечки” ЕООД е 78 375 лева.
Фирмата на Николай Влахов отново залага на хитра уловка, която се свежда до простата формулировка „с ниска цена да спечелим на всяка цена обекта, пък после ще искаме още”. „Никмар” предлага канализацията да се изпълни с тръби ф250, като е приложена декларация за съответствие от фирмата производител „Марива ПМ” ЕООД. Според описанието на тръбите, те са с вътрешен диаметър 235,4 милиметра, което означава, че няма да могат да поемат цялото количество води, и в най-близко бъдеще ще се запушат и ще започнат да аварират. Това отново ще доведе до допълнителни, неизчислими към този момент разходи от страна на общината по постоянна подмяна на спуканите тръби. Комисията също така е отчела, че съгласно законовите изисквания вътрешният диаметър на тръбите за външна канализация не може да бъде по-малък от 250 милиметра. Офертата на „Никмар” е направена така, че сякаш за тази фирма изискванията за този вид строежи не важат.
В същото време „Заечки” ЕООД предлага три вида тръби с вътрешни диаметри 277,4, 350 и 597 милиметра, което е гаранция, че те няма да се пукат през няколко дни, предизвиквайки допълнителни разходи. Комисията отново логично е избрала офертата на „Заечки”, която дава качество и гаранции, и крие минимални рискове от допълнителни разходи от джоба на данъкоплатеца.
През последните години всички ставахме многократно свидетели на тарикатската тактика, с която определени фирми печелеха обществени поръчки. Те предлагаха невъобразимо ниски цени, за да спечелят обектите. После обаче с анекси искаха и получаваха още пари от възложителите – общините, като с удоволствие се наемаха да отстраняват и авариите, и недостатъците, оставени при извършеното от тях строителство. По този начин тези фирми си осигуряваха фронт за работа за години напред, изкърпвайки периодично едни и същи аварии, и отстранявайки едни и същи недостатъци. От подобна тактика се оплакваха строители от цяла България, тя бе модна и в Петрич, Сандански, Благоевград, и цялата област. В случаите с обществените поръчки за моста между Самуилово и Камена и канализацията на Първомай комисията успя да се пребори с тази практика, носеща изгода само на определен кръг едни и същи фирми.
Заради тези и доста други примери сред едрия бизнес в град Петрич и региона, усилено се заговори, че Влахов е „пътник“. Богатството му е натрупано насила и изкуствено благодарение на властта и най-вече на управлението на бившия кмет Вельо Илиев. Влахов е свикнал да получава парите ни накуп от държавата и няма привичката да се бори за всеки един лев на клиентите си, както работят доста други фирми. Това рано или късно ще доведе до крах на изкуствено създадената му империя, категорични са познавачите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене