Започва прибирането на тютюна в Гоцеделчевско, очаква се реколта 2016 да е с 40 % по-малко от миналогодишната

В Гоцеделчевско започва започва прибирането на тазгодишната тютюнева реколта. В момента тече и регистрацията на тютнопроизводителите, както и на декарите, засети с тютюн през 2016 г.

По първоначална информация спадът на тютюнопроизводството се очаква да е около 40 % в сравнение с миналата година, което означава, че драстично са намалели желаещите да отглеждат жълто злато.

Според новите поправки в закона почти всички тютюнджии са със сключени договори за изкупуване на произведената продукция, поради което се очаква проблемът с неизкупените и недоговорирани тютюни по време на тази изкупна кампания да бъде преодолян, коментира председателят на Асоциацията на тютюнопроизводителите на едролистни тютюни Арбен Мименов, който е и кмет на община Сатовча.

Той заяви, че до седмица се очаква картината относно регистрираните производители, засетите площи с тютюн и добив от реколта 2016 да бъде изяснена.

Тази година прогнозите са за много добро качество на тютюна, коментират производители.

Mного земеделци от Гоцеделчевския регион заради неуредиците и ниските изкупни цени тази година се отказаха от тютюнопроизводството.

Някои от тях заложиха на други култури, а други предпочетоха да продължат да се занимават с отглеждане на тютюн, но в южната ни съседка Гърция.

ИНФОМРЕЖА

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене