Членове на ВСС искат проверка на Окръжен съд–Благоевград, 2 седмици след избора на председател

Две седмици след като мнозинството в съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра съдия Катя Бельова за втори мандат като председател на Окръжен съд – Благоевград, двама от членовете му искат проверка на съда. Това става ясно от дневния ред за утрешното заседание на ВСС, съобщава БГНЕС.

Изборът на Бельова бе критикуван и от една от магистратските организации у нас – Съюзът на съдиите в България. Членовете на съдийската колегия на ВСС Соня Найденова и Калин Калпакчиев искат проверка на твърденията, които са били изразени по време на заседания на съвета през януари месец тази година и на 7 юни.

Срещу Бельова са отправени обвинения за разпределение на търговски и граждански дела и други нарушения при управлението на съда. Бельова от своя страна атакува бившата председателка на Районния съд в Благоевград Екатерина Николова за закупуването и поставянето на дограма чрез нагласена обществена поръчка.

Междуличностните отношения в съда в Благоевград станаха повод и за скандали между членовете на съдийската колегия на ВСС в последните месеци. Утрешното заседание на колегията е насрочено за 9.30 часа и ще бъде ръководено от председателя на ВКС Лозан Панов, който ще предложи и създаването на работна група за актуализиране на класификатора на длъжностите в администрацията на съдилищата и привеждане на щатните разписания на органите на съдебната власт в съответствие с него.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене