Страшен резил! Всички седмокласници в Рила с двойки по математика

Всички седмокласници в училището в гр. Рила са с двойки на матурите по математика. Това отчете експертът, математик към РИО в Кюстендил, Боряна Богданова.

Досега подобно нещо не се е случвало в региона, коментират от инспектората, като допълват, че тази година слабите оценки на външното оценяване по математика в Кюстендилска област са средно една на всеки трима ученици.

„Резултатите са тревожни”, отчита Богданова, според нея статистиката показва, че слаби оценки по математика са получили 36% от седмокласниците, с четворка са 24%, оценка „Добър” имат 30%, „Много добър” – 9%, а „Отличен” едва 0,47%. Пълни шестици на препитването няма.

Според експерта второто училище в дъното на негативната класация с най-ниски резултати е основното училище в ромския квартал „Изток” в Кюстендил, където знанията на голяма част от седмокласниците са оценени с двойки.

Сред отличниците на препитването по математика са ПМГ – Кюстендил и основно училище „Евлоги Георгиев” – Дупница.

Постигнатите резултати по български език и литература в Кюстендилска област са : слаби оценки – 16%; средни – 15%; добри – 37%; много добри – 30%; отлични – 2,66%. И тук пълни отлични оценки няма.

Седмокласниците, издържали успешно двата изпита – български език и математика, могат да кандидатстват според утвърдения държавен план-прием за учебната 2016/2017 година в 24 паралелки с общо 624 места. От тях 10 паралелки са в професионалните гимназии с 260 места и 14 паралелки са в профилираните гимназии с 364 места.

От 16-и вече приемаме документи за участие в първи и трети етап на класиране, като крайният срок за подаването им е 21 юни 2016 година в училищата-гнезда, казаха от Инспектората по образование.

Училищата, където се подават документи, са ІОУ „Св.св.Кирил и Методий“ – Кюстендил и ОУ „Христаки Павлович“ – гр. Дупница.

Достатъчно е да се подаде заявление само в едно от гнездата, тъй като класирането се извършва от РИО, казаха още от инспектората.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене