Шефът на ПСС: Лавината, убила Борислав, била 120 см, ходът й километър

Планинската спасителна служба даде брифинг пред журналисти във връзка с инцидента в Пирин, при който лавина помете и уби млад сноубордист.

В 11:28 часа вчера е подадена информация за паднала лавина и затрупан човек под нея. Спасителите са на мястото за по-малко от 10 минути, но само констатират смъртта на човека под снега. Изнасят тялото от улея в района, който е бил изключително лавиноопасен, обясни Емил Нешев от ПСС.

“Между 50 и 120 см е дебелината на лавината, а ходът й е от порядъка на километър. Това е огромна маса”, допълни той.

По думите му момчето е било екипирано с всичко необходимо, но при такива условия и такъв терен, това няма как да те спаси.

Загиналият 18-годишен сноубордист в Пирин е един от най-добрите ни национални състезатели по фрийрайд. Той има редица отличия от международни състезания по света.

По време на трагичния инцидент се е спускал с треньора си. Бил е много добре екипиран и е изключително опитен. Еърбегът му се е отворил, но се е разкъсал от клоните на дърветата. Момчето е било пометено от снежната маса и е открито забито в дърво.

“Районът е забранен за фрийрайд и подобни дейности”, категоричен е Нешев. Този проблем не трябва да се решава със забрани и рестрикции. Всичко води към типове спорт като фриирайд, така че просто трябва да се намери начин той да се регламентира и да бъде надеждно охраняван, обясни още планинският спасител.

“Нека всички, особено в тази честа смяна на атмосферните условия и индикации за промени в планината, да търсят повече информация за времето, да гледат прогнозите. Много е опасно в момента, просто не трябва да бъдем там”, категоричен е Нешев.

Условията в планините стават по-тежки, както и опасността от лавини, защото се очаква нов снеговалеж.

“Не препоръчвам излизането извън маркираните писти”, каза в заключение планинският спасител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене