Студенти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ представиха танцов спектакъл в БАН

Снимки: ЮЗУ „Неофит Рилски“

Студенти от специалност „Съвременна хореография“ изнесоха концерт „Танцуваме по българска естрада, френски шансони и още нещо“ в Българската академия на науките. Те представиха авторските си хореографии пред академици, член-кореспонденти, професори, доценти, учени и гости на БАН. На сцената на Големия салон на академията младите таланти, ръководени от проф.д.изк. Анелия Янева изиграха разнообразни по характер, настроение и стилове хореографии – сола, дуети, трио.

В танцовото представление присъстваше стилистиката на степ танца – „Радиото свири“, съвременния танц – „Дъжд от падащи звезди“ и неокласиката – „ Лунен лъч в уханен мрак“. Бяха представени още танцови произведения със силен драматичен заряд като „Изневяра“, „Сън“ и „Сама“. Спектакълът включваше още хореографиите „Ако ти не съществуваше“ и „Желанието да обичаш“, които студентите изиграха с финес и грация.

Не липсваха и комични номера като „В червено и черно“, със завладяващото изпълнение на Александър Димитров, „Отпий и от мен“ в постановката на Елена Вълчева, с партньорството на Емил Миланов и „Ало, такси“ на Лилияна Крумова и Никола Костадинов. Истински трагизъм показа танцът „На моето неродено дете“, блестящо изграден от Мария Ангелова, а умиротвореното представяне на „недостъпните богини“  се видя в хореографията „Каста дива“

Освен танци по френски шансони, испански и италиански хитови песни, беше застъпена и българската естрада, реализирана като танцова импресия на студентите от първи и втори курс, специалност „Съвременна хореография“. Те показаха авторски хореографии по малко познати или вече забравени песни на Лили Иванова, Орлин Горанов, Мими Николова, а също така и по хитови изпълнения на Деси Добрева, Невена Цонева, Мария Илиева и Графа.

Младите таланти се радваха на голям зрителски интерес, съпроводен с бурни аплодисменти. Доброто представяне на студентите им дава шанс да гостуват отново в Българската академия на науките, още в края на тази годината.

След концерта в София възпитаниците на Югозападния университет се отправят към Созопол, където ще участват в Международния фестивал „Музите“. Там те ще танцуват в два самостоятелни спектакъла и два семинара, подготвени от проф.д.изк. Анелия Янева и Чан Тхе Чунг – преподавател по „Дуетен танц“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ и премиерсолист на балет „Арабеск“.

Спектакълът, организиран по покана на Института за изследване на изкуствата в София и осъществен по проект на НИР към ЮЗУ „Неофит Рилски“, премина под надслов „Час за изкуство“ – Art Hour.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене