За любителите на къмпинга: Еко-къмпинг Доспат отваря врати на 20 юни

На 20 юни 2016 г. официално ще бъде открит „Еко-къмпинг Доспат“. Както издава името му – той се намира на западния бряг на язовир Доспат. Това е и първият новоизграден общински къмпинг в България. Стопанисва се от Туристически информационен център – Доспат (ТИЦ Доспат).

Идеята за изграждането на еко-къмпинга възниква преди доста години, а предпоставка за нея е изключително големият брой туристи, които къмпингуват на крайбрежната зона на язовира през летния сезон. Основната цел е да се създадат благоприятни условия на този вид туристи, да се урегулира свободното къмпингуване, за да се запази природата чиста. От ТИЦ Доспат споделят, че доброто възприемане на изградения по това време къмпинг на язовир Батак служи като допълнителен мотиватор на идеята за община. Инициативата за изграждането на това съоръжение е изцяло на община Доспат и е подкрепена от Общински Съвет  през 2013 г.

По това време съществува възможност за 100% безвъзмездно финансиране от еврофондовете. Общината кандидатства по мярка Мярка: 2.2. „Подкрепа за инфраструктура и услуги, свързани с малките рибарски стопанства и туризма, в полза на малки рибарски общности. №4.1 „Развитие на рибарските области”. №4 „Устойчиво развитие на рибарските области”, а точното наименование на проекта за еко-къмпинга е “Изграждане на еко-къмпинг на брега на язовир Доспат“. Изпълнението му от датата на кандидатстване до пълната му реализация отнема 2 години. Бюджетът е 381 123,79 лв. Възложител е общ. Доспат, а проектант – ДЗЗД „Обединение ВЗР”. Общината има задължението 5 години да управлява и изпълнява дейност по съществуването по предназначение на обекта.

Самият къмпинг е разположен на площ от 2 дка. Разполага с 10 парко места, 5 места за палатки и 8 за каравани (кемпери). Категоризиран е  с една звезда по действащата от 2015 г. наредба към Закона на туризма. Той предлага на гостите си обзаведена кухня, столова, 6 самостоятелни санитарни възела, детска площадка, ток и вода за каравани и кемпери, телевизия, Wi-Fi, пералня и барбекю. Всички къмпинг единици са сепарирани и електрифицирани. До къмпинга има изградена пътна инфраструктура, а до местата за къмпиране – асфалтирана алея. Той ще работи сезонно – от 01.06 до 30.09., като работните места, които ще открива през сезона са две.

Язовир Доспат е отдавна известно и предпочитано място за къмпинг заради красивата природа и прохладата през лятото. Сега вече туристите ще могат да почиват на специално определено за това място и да ползват добрите условия, които предлагат домакините. В района на Доспат има безброй много природни и исторически забележителности, екопътеки и водопади.

ЕКО КЪМПИНГ ДОСПАТ

Еко къмпинг за палатки и каравани на брега на язовир Доспат
● Разклонът за къмпинга се намира на около 1 км. от гр. Доспат в посока гр. Гоце Делчев (път №197). Разстоянието от разклона до къмпинга е около 3,5 км.;
● Изграден паркинг за автомобили;
● Пътна инфраструктура за достъп до местата за къмпиране – асфалтирана алея;
● Разполага с кухня, столова, 6 самостоятелни санитарни възела, детска площадка, ток и вода за караваните, ТВ, Wi-fi, пералня и барбекю;
● За контакти: Красимир Красенов
0896 81 84 11; 0893 44 38 66
Туристически информционен център – гр. Доспат
0894 43 81 42

bultimes.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене