На Гергьовден откриват параклиса „Свети Георги Победоносец“ в Гайтаниново и новостроящия лекарски кабинет

Почти готов е параклисът „Свети Георги Победоносец“ в хаджидимовското село Гайтаниново  заяви кметският наместник на населеното място Георги Хаджиев.

 

Той допълни, че в момента в храма текат довършителни работи.

 

„Ако нещо не се обърка с финансовите средства или с други обстоятелства планираме да го открием за 6 май – Гергьовден“, се нядява всичко да приключи  според плановете Хаджиев.

 

Припомняме, че за реконструирането на параклиса бе открита дарителска сметка и бяха организирани редица благотворителни прояви. Тази година отново бяха организирани от Инициативна  група коледни базари както в Гоце Делчев така и в столицата за набиране на средства на които се отзоваха много  дарители .

В края на октомври 2017 година пък бяха осветени камбаните и камбанарията.

 

През месец май тази година се предвижда да бъде открит и лекарски кабинет в селото. В момента той също е в процес на изграждане.

Село Гайтаниново се намира в планински район. Разположено е в югоизточните склонове на Южен Пирин в историко-географската област Мървашко.

Намира се  на 17 километра югозападно от общинския център Хаджидимово и на 19 километра южно от град Гоце Делчев.

В последните години Гайтаниново  е едно от пограничните села покрай което бяха построени няколко модерни хотелски  комплекса които са притегателна сила за  стотици туристи и почиващи .

Населението на селото е около 65 човека но по време на празници и  всички почивни дни то се пълни  с хора  изселили се в Гоце Делчев и вътрешността на страната  които се връщат в него и не забравят  корените  си и близките си .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене