Кметът на Банско на среща с вътрешния министър Бъчварова

Кметът на Банско, Георги Икономов, участва в среща, организирана по инициатива на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова с подкрепата на НСОРБ. Целта на срещата бе подобряване на взаимодействието между институциите на местно ниво по превенцията на престъпността и опазването на обществения ред.

Пред делегатите той представи позицията на Националното сдружение на общините в Република България по основни въпроси, касаещи превенцията на престъпността на местно ниво.

„Изведохме четири основни пункта, които са приоритетни според нас за подобряването на обществения ред по места: Предоставяне правомощия на общинските служители за контрол по спазването на общинската нормативна уредба и опазване на общинското имущество; Нормативно уреждане статута и функциите на местните Комисии за обществен ред и сигурност за подобряване на оперативната работа и ефекта; Подкрепа за усилията на общините за изграждане на видеонаблюдение чрез законови промени, които да позволят средствата от глобите за нарушения на ЗДвП, регистрирани с видеокамери в рамките на населените места, да остават в приход на общините; нормативни промени, позволяващи да не бъдат прекратявани прокурорски преписки от т.нар. „нисък обществени интерес”, тъй като по този начин остават ненаказани извършителите на дребни престъпления от битов характер. Надяваме се с добър диалог между местните и централните институции да се намери общ път за разрешаването на тези проблеми. Затова благодаря на министър Бъчварова за инициативата за провеждането на подобни регионални срещи” заяви Икономов след проведената дискусия.

На срещата присъстваха още директорите на областните дирекции на МВР в Югозапада, областни управители, началниците на районни управления, ръководители на териториалните служби на централната власт и други.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене